HÍREK  2018. szeptember 17.      1,435
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Őszi kulturális fesztivál a 110 éves Wekerletelepen

Huszonhetedik alkalommal rendezte meg Wekerletelep őszi kulturális fesztiválját az önkormányzat és más partnerek támogatásával, önkéntesek segítségével a Wekerlei Társaskör Egyesület szeptember harmadik hétvégéjén.

Őszi kulturális fesztivál a 110 éves Wekerletelepen
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Zenés megnyitóval kezdődött szombat délelőtt a XXVII. Wekerlei Napok programsorozata a Kós Károly téri Zrumeczky-kapunál: a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara Payr Henrik vezényletével adott műsort. Ezt követően a nagyszínpadon fellépő Kereplő Bábszínház Csizmás Kandúr című előadását és Gubás Gabi interaktív gyermekkoncertjét élvezhette a közönség.

Az idei Wekerlei Napok kiemelt vendége volt Mór városa: délután a móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola művészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) pincegalériájában, majd a Liederkreis Német Nemzetiségi Kamarakórus adott koncertet a Kós téren. Wekerle Sándor miniszterelnök, a Wekerletelep alapítójának szobránál dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, Somogyi Lászlóné és Lackner Csaba önkormányzati képviselők, valamint a WTE képviselői, a Fenyves Péter polgármester által vezetett móri delegáció és a Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjai helyeztek el koszorút. Az önkormányzat sátrában a nap folyamán a város vezetőivel és a képviselő-testület tagjaival – többek között Gajda Péter polgármesterrel, Rátkay Andrea alpolgármesterrel, Fekete László, Lazányi Ferenc, Ékes Gábor, Ferenczi István, Lackner Csaba, Szujkó Szilvia és Somogyi Lászlóné képviselőkkel – találkozhattak rendhagyó fogadóóra keretében a kispestiek.

A Wekerlei Kultúrház „Időkapuk Wekerlén” címmel izgalmas, négy állomásból álló időutazásra invitálta a családokat: a gyerekek és felnőtt kísérőik játékos, interaktív módon ismerkedhettek a 110 éves Wekerletelep egykori életével.

A társaskör három évvel ezelőtt kapcsolta össze először a Wekerlei Napokat a Kulturális Örökség Napjaival (KÖN), s a két rendezvény idén is jól kiegészítette egymást: a telep története iránt érdeklődők tematikus helytörténeti sétákon idézhették fel a századelő hangulatát, míg a Zrumeczky-kapu alatti KÖN-sátorban örökségvédelmi témájú előadásokat hallgathattak.

Délután színpadra lépett az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes, az Etude TáncStúdió és a VonzArt Táncegyüttes, a Csiripály énekegyüttes és zenekar népzenei koncertjét követően pedig Felméri Péter humorista szórakoztatta a közönséget. A főtámogató önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester az esti blokk előtt mondott köszöntőt, majd Somlói Judit, a WTE elnöke átadta a társaskör díjait: az önkéntesek elismerésére szolgáló Wekerléért-díjat Gelencsér Gábor, Papp Zsuzsanna, Molnár László és M. Port Irén vehette át, a támogatóknak létrehozott Wekerlei Tulipán-díj bronz fokozatát az Átalakuló Wekerle kapta meg. Az esti programban a Voice Drops acapella együttes adott koncertet, majd a Wekerlei Mozgásműhely hastánccsoportja tartott bemutatót, a Martenica Táncegyüttes fellépését követően a Kócos Cirkusz Társulat tűzshow-ja zárta a napot.

Az egész napos programok sorát kézműves vásár és kreatív foglalkozások, népi mesterségek bemutatói és vásári játékok mellett családi pontgyűjtő játék és sütisütő verseny gazdagította. A tízéves Átalakuló Wekerle mozgalom „bevállalós hétpróbájának” részeként az önkéntesek idén is népszerűsítették a wekerlei újrapoharat, lehetett mosható bevásárlótáskát és kenyérzsákot készíteni, s többek között komposztjátékkal, konyhakvízzel is várták az érdeklődőket. Vasárnap délután „A mi Wekerlénk” címmel a telephez kapcsolódó, wekerleiek által készített fotókból összeállított vetítést tartottak a Zenepavilonban.

A Wekerlei Napok sportprogramja idén is három napot ölelt fel: a foci-, asztalitenisz-, gyeplabda- és röplabdaversenyek mellett nem maradhatott el a hagyományos tájékozódási futás sem.