HÍREK  2018. szeptember 21.      1,241
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megalakult az Idősügyi Tanács

A Kispesti Idősügyi Tanács megalakulásáról áprilisban döntött a képviselő-testület, a tanácsok létrehozásáról kormányhatározat rendelkezik. A konzultációs testület 26 szavazati joggal rendelkező alaptagból és 19 meghívott tagból áll.  

Megalakult az Idősügyi Tanács
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Gajda Péter polgármester, aki egyben a most megalakult Kispesti Idősügyi Tanács elnöke is, az alakuló ülésen elmondta, bízik abban, hogy hosszan tartó együttműködés kezdődik a kerületben élő idősekért. A kerületi civil- és az egyházügyi fórumhoz hasonlóan a tanács tagjai, a csatlakozó civil szervezetek, egyházak képviselői, az önkormányzat illetékes irodái, tisztségviselői, bizottságok tagjai, az érdekvédelmi szervezetek és mindazok, akik csatlakoznak majd a közös munkához, gondolkodáshoz, közvetlenül teremthetnek kapcsolatot egymással, ötletelhetnek, javaslatokat tehetnek, véleményt mondhatnak a korosztályt érintő kérdésekben. A kerületben eddig is sokan, sokat tettek, tesznek az itt élő idősekért, de ezen szervezetek, intézmények összehangolt tevékenységével még magasabb színvonalú lehet az ellátásuk, a nekik nyújtott szolgáltatások minősége. A Városháza vezetői szeretnék, ha közvetlenül a tanácstól is kapnának javaslatokat, megvalósítandó ötleteket. „Dolgozzunk együtt a kerület idősebb polgáraiért!” – zárta gondolatait a polgármester.

Vinczek György, akit a Kispesti Idősügyi Tanács ügyrendjének elfogadása után a tanács társelnökének is megválasztottak, bemutatta a tanács alaptagjait (26) és a meghívottakat (19). Az elnökön és a társelnökön kívül az alaptagok között találjuk az önkormányzat szociális és lakásügyi  bizottságának elnökét, alelnökét és tagjait, a Polgármesteri Hivatal illetékes irodájának vezetőjét, a szociális és gyermekjóléti intézmények vezetőjét, a civil, az idős- és romaügyi referenseket, a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítvány képviselőjét, a Kispesti Egészségügyi Intézet vezetőjét, a háziorvosok munkacsoportjának vezetőjét, az egyházügyi karitász szervezetek vezetőit, a Kispesti Nyugdíjasok Egyesületének vezetőjét, az önkormányzat tanácsnokait, illetve a szakszervezetek nyugdíjas érdekvédelmi szervezetének helyi vezetőjét. A meghívottak között köszöntötték az idősekkel foglalkozó civil szervezeteket és a helyi egyházak vezetőit, képviselőit, illetve a kerületi rendőrkapitányság munkatársát. Vinczek Györgytől megtudtuk azt is, hogy a tanács évente legalább két alkalommal ülésezik, de dönthetnek az ennél gyakoribb ülésezésről is, hiszen konkrét ügyekben, véleményezésnél, javaslattevésnél kezdeményezhetik a tanács összehívását. A konzultációs testület akkor működik jól, ha nyitottan működik, és minél szélesebb körben fogad be civil szervezeteket, illetve bárki csatlakozhat munkájához – fogalmazott az alpolgármester

A hivatalos megalakulás után először Ikladiné dr. Petres Veronika, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője beszélt röviden a hivatal által nyújtott szolgáltatásokról és munkájukról az idősellátásban. Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője arról beszélt, hogy a kerületben élők 28 százaléka idős, és létszámuk egyre növekszik, ami egyre több feladatot ad az ellátó szervezetnek. A várható fejlesztések felsorolásában kiemelt helyet kapott egy gondozóház megalapítása 2022 végéig, valamint olyan szolgáltatások biztosítása, például a házhoz menő fodrászat, pedikűr, manikűr, masszázs, amelyek az idősek önbecsülését szolgálják.

Vighné Vincze Erzsébet a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum vezetője pedig arról tájékoztatta a tanács tagjait, hogy intézményük tevékenysége csupán 10 százalékban érinti az időseket, de néhány programjukkal kapcsolódnak a korosztályhoz. Példaként említette az utóbbi tíz évben megszaporodó „unokázós” és más bűncselekményeket, amelyeket idősek sérelmére hajtanak végre, és ilyenkor munkatársai sietnek a sértettek lelki támogatásra. De sokszor adnak konkrét segítséget azoknak az időseknek, akik alacsony nyugdíjból élnek, a jövedelmük beosztására is, hogy ne kerüljenek adósságba, illetve ne veszélyeztesse semmi lakhatásukat.

A tanács tagjai a tervek szerint hamarosan újra találkoznak majd, amikor már konkrét terveiket, ötleteiket beszélhetik meg egymással.