HÍREK  2018. szeptember 26.      982
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Képzelet és kísérletezés

Elágazások címmel nyílt kiállítás Csízy László komputergrafikáiból a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A képeket november 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Képzelet és kísérletezés
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Feledy Balázs művészeti író megnyitójában a felfokozott képzelet szerepét és a kísérletezést emelte ki meghatározó momentumokként Csízy László művészetében. Az egzaktból jut el a képzeletibe, mindennek van racionális elve, ez találkozik az irracionálissal. Csízy egyre magasabbra jut a művészi minőség tekintetében – fogalmazott.

„Gyakran a sétáim során gyűjtöm az anyagot, de mindig figyelek. Fotóztam már utazás közben egy vonatablak különleges pára-jelenségét is. A kiválasztott természeti részletet használom összetett rendszerek felépítésére. A munkafolyamatban a szubjektív élmény erős hatása mellett sok a gondolkodás, a tudatos döntés. Műszaki, matematikai vonzalmaimat nem tudom megtagadni, azok beépültek világszemléletembe. A pontok és vonalak mellett szeretem a színeket. A gondolati és érzelemi megközelítés számomra egyaránt fontos. Azt hiszem, hogy helyes, ha vizuális elemekből vizuális műveletek révén építem fel képnek nevezett vizuális rendszereimet. Az ismétlés, a forgatás, a tükrözés, a méret váltás többek között ilyen műveletek. Használom a természet alapvető arányait… Jelenleg első lépésként digitális fotókat, főleg macrókat készítek, majd grafikai program-csomagok segítségével alakítom át a fotó kiválasztott részletét. Ezekből a meta-elemekből épül fel a kép. Érdekelnek a struktúra-hálók” – írja munkájáról Csízy László.

Az 1943-ban született Csízy László a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, távközlési területen dolgozott 2005-ös nyugdíjazásáig. A 70-es évektől bekapcsolódott a Lantos Ferenc festő-tanár vezetésével működő Pécsi Vizuális Műhely munkájába is, számítógépes grafikákat kezdett készíteni az akkor elérhető technikával. Fontos volt életében a találkozás Bódy Gáborral és Kismányoki Károllyal, néhány kisfilmjük készítésében is részt vett. 2009-től ismét intenzíven foglalkozik számítógépes grafikával, 2013 óta tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak.