HÍREK  2018. október 03.      1,138
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közösen az áldozattá válás ellen

A kispesti képviselő-testület 2016-ban döntött arról, hogy a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysággal karöltve, a kerületben működő állami, önkormányzati szervekkel, civil szervezetekkel és egyházakkal közösen létrehozza a Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszert (KÁSZER) a Kispesten élő, bűncselekmény áldozataivá váló személyek érdekeinek védelmére, az együttműködés javítására a kerületi, állami és nem állami szervezetek között – tudtuk meg Vinczek György alpolgármestertől a KÁSZER keddi összejövetelén.

Közösen az áldozattá válás ellen
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Vinczek György a fórumon arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium által indított kezdeményezés lényege a bűncselekmények áldozatainak segítése, illetve az áldozattá válás megelőzése. Kispesten a bíróság, a rendőrség, az önkormányzat és civilszervezetek vesznek részt a munkában, amelynek célja az összehangolt segítségnyújtás, azaz ki-ki a maga területén próbáljon meg tenni azért, hogy minél kevesebben váljanak a bűnözők áldozatává. A helyi rendvédelmi szervek minden évben beszámolnak eddig végzett munkájukról a kerületi önkormányzatnak, illetve különböző fórumokon a kispestieknek is. Bár rengeteg még a teendő, de Kispest évek óta az egyik legbiztonságosabb kerületek egyike a fővárosban – tette hozzá az alpolgármester.

A találkozó fő előadójaként Marticsek János alezredes, a kispesti rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője tartott rövid tájékoztatót arról, hogy milyen veszélyek leselkednek mostanában Kispesten a legkiszolgáltatottabb korosztályokra, 18 év alattiakra és a 60 év felettiekre. Ők azok, akik leginkább befolyásolhatóak, becsaphatóak, megfélemlíthetőek. A rendőrség munkája mennyiségi és minőségi változásokon megy keresztül. Jelenleg az úgynevezett „unokázós”, trükkös bűncselekmények lefülelése, megakadályozása okozza a legtöbb fejtörést a rendőröknek és kárt a kispestieknek. Nincs kis és nagy bűncselekmény, az elkövetőt minden esetben meg kell fogni – hangsúlyozta az alezredes, aki tíz esztendeje vesz részt a kerületi bűnüldözők munkájában. Marticsek János szerint elsősorban most azokat kellene elérni információval, akik azon kívül, hogy eljárnak a piacra, az orvoshoz, vagy a gyógyszertárba, nem tartoznak sem egyházi, sem pedig civil közösségekhez, magányosan, nincsenek információik a rájuk leselkedő veszélyekről. Ez azért is fontos, mert bizonyíthatóan az utóbbi időben a rendőrség megjelent szórólapjai, felvilágosító munkája nyomán, míg korábban 10 „unokázós” kísérletből 8 járt „sikerrel”, addig manapság már csak két esetben sikerül az időseket megvezetni. Előadása végén két kisfilmet mutattak be az „unokázós” trükkökről, valamint azokat a szórólapokat, amelyeket az időseknek készítettek a szakemberek. Jó lenne minden időshöz eljuttatni ezeket, hogy minél többen megtanulhassák azokat az „aranyszabályokat”, amelyekkel megelőzhetőek lennének a bűncselekmények.

A találkozó végén a résztvevők hozzászólásaikkal támogatták a rendőrkapitányság képviselője által elmondott intézkedések fontosságát, és felajánlásokat tettek a közös munkára.

A piacfelügyelőség képviselője elmondta azt is, hogy sajnos a nyugdíjasok sokszor nyugdíjfizetés után jönnek a piacra, van úgy, hogy a teljes nyugdíjuk náluk van. Óvintézkedésként a piacon ugyan rendszeresen felhívják a vásárlók figyelmét, hogy fokozottan vigyázzanak az értékeikre, de ez nem helyettesítheti a folyamatos felvilágosító munkát, amelybe a piacon dolgozók is szívesen becsatlakoznak, ha megfelelő méretű, könnyen olvasható nagyobb méretű plakátokat kapnak a rendőrségtől.