HÍREK  2018. október 29.      1,012
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kispesti Nemzetőrség megalakulására emlékeztek

Megemlékezést és koszorúzást tartott az önkormányzat, a Magyar Szabadságharcos 56-os Hagyományőrző Veteránok Világszövetsége Egyesület és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete a Kispesti Nemzetőrség megalakulásának 62. évfordulóján a Városháza falán lévő emléktábla előtt ma délután. 1956. október 28-án a Városháza épületében alakult meg nemzetőrség. A rendezvényen a Bolyai iskola diákjai adtak műsort.

A Kispesti Nemzetőrség megalakulására emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Vinczek György alpolgármester köszöntőjét követően Apró József, a nemzetőrség egykori vezetője emlékezett vissza a 62 évvel ezelőtti napokra. Arról beszélt, hogy a kispesti volt az egyik legösszetartóbb csapat a fővárosban, fő feladatuk a rend fenntartása volt, élelmet osztottak, ellátták az embereket.

Siklós Zsuzsanna, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője ünnepi beszédében a nemzetőrség és a helyi Nemzeti Bizottság tevékenységéről beszélt: „Már hatvankét év múlt el azóta, hogy 1956 október 28-án Kispesten megalakult a Nemzetőrség. Ez az épület, ahol most állunk központja irányítója volt a kispesti forradalmi eseményeknek. Itt gyülekeztek mindazok, akik tenni akartak egy szabad világ érdekében. Elsősorban építeni akartak egy olyan szabad világot, ahol egyénnek, csoportnak, nemzetnek demokratikus jövője születik meg. Mindig fel-felvillan az a fotográfia, ahol öntudatos büszke fiatalok kart-karba öltve vonulnak, hogy követeljék a demokratikus jövőt. Sok Kispesten élő fiatal is ott volt a Bem téren, a Petőfi szobornál részese volt ennek a közös katartikus élménynek. Akik ott voltak tüntetni mentek és még nem tudták, hogy hamarosan forradalmat csinálnak.

Sokan azonban nem voltak bent a városban, kevés információjuk volt az eseményekről. Az emberek várták a híreket. A rádióban hallottak és az elbeszélések hallatán fel voltak háborodva a szovjet katonai csapatok fellépése miatt. A Lajosmizsei vasúti sorompónál spontán módon éppen ezért kezdődött a barikád építés – többen mondták: meg kell állítani a szovjet csapatok bevonulását Pestre. És itt dördültek el az első lövések is október 26. körül. A vasútvonal katonai védelmi hellyé vált, ahol a nemzetőrök járőrözéssel és figyelőállások kiépítésével igyekeztek gátolni a Budapest belső kerületei felé igyekvő szovjet harckocsikat. Október 28-a után sorra szerveződtek a nemzetőrség egységei, melyek a kerület különböző pontjaiért voltak felelősek. A wekerlei-Határ úti csoport, a Nagykőrösi útnál lévő csoport, vagy az Üllői utat biztosító csoport nemcsak fegyveres védelmet látott el, hanem feladatuk volt a lakosság nyugalmának, közellátásának biztosítása is. Koroly T. György, Fehér Gyula, Porubszky István, Jancsovics János, Apró József, Szegedi Flórián, Bojtor Béla mellett sok névtelen fiatal segítette ezt a munkát.

A nemzetőrség mellett, emlékeznünk kell a Nemzeti Bizottságban tevékenykedőkre és a bizottság mellett létrejövő ifjúsági szervezetre is. Az Ideiglenes Forradalmi Ifjúsági Bizottság volt a mozgatórúgója, szervezője a kispesti politikai eseményeknek. Ők kezdeményezték a szimbólumok eltávolítását, ők tartottak kapcsolatot azokkal, akik fegyveresen védték Kispest főútvonalait, akik figyelték a szovjet csapatok mozgását. Ők szervezték meg azt a nagygyűlést, mely itt a téren zajlott le, tagjaik sorába tartozott Szűcs Ferenc is, aki a szovjet emlékmű lebontásában aktívan szerepet játszott, és a Kispesti Figyelő című újságban Volt-nincs címen egy kis glosszában örökítette meg ezt az eseményt. Ezek a fiatalemberek, színészek, ügyvédek, mérnökök, munkások központi szerepet játszottak a kispestiek tájékoztatásában. Hangoskocsikon járták a kerületet és adtak hírt az aktuális helyzetről, tárgyaltak az országos vezetőséggel és egészen Tildy Zoltán államelnökig jutottak el.

A Nemzeti Bizottságban, az Ideiglenes Forradalmi Bizottságban tevékenykedők közül 1957- 58-ban sokakat elítéltek. Dr. Szabó Géza orvosprofesszor perében ítélték el a forradalmi Ifjúsági Bizottságban tevékenykedőket, kiknek legfőbb „bűne” az volt, hogy röplapokat, újságot adtak ki. A mai napon emlékezzünk rájuk is, álljon itt nevük: Dr. Szabó Géza, Patassy Tibor színész, Kiszelli Tibor színész, dr. Bagi Gyula ügyvéd, Körmendi Iván mérnök, dr. Erdei György jogász, Szűcs Ferenc munkás, dr. Mikófalvi Lajos ügyvéd, Major András újságíró, Magyar Gábor tervező.”

A megemlékezés végén az ’56-os Szövetség kispesti és országos szervezete képviseletében Jancsovics János, Égi Pál és Karácsony Ernő, a Magyar Szabadságharcos 56-os Hagyományőrző Veteránok Világszövetsége Egyesület részéről Apró József, az önkormányzat nevében Vinczek György és Balogh Pál koszorúzta meg az emléktáblát.