HÍREK  2018. november 13.      1,927
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Díjakat kaptak a szociális dolgozók

A Szociális Munka Napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepséget az önkormányzat a KMO-ban. Az idei ajándékműsorban Bácskai Juli Pszichoszínházának, „Akit a kalapból kihúztak” című előadását láthatták Bozó Andrea és Fenyő Iván közreműködésével a szociális területen dolgozó meghívott vendégek.

Díjakat kaptak a szociális dolgozók
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Az országgyűlés tavaly döntött arról, hogy november 12-ét a Szociális Munka Napjává, az ágazatban dolgozóknak munkaszüneti nappá nyilvánítja. A hazai médiában csak kevés szó esett, csupán „nyúlfarknyi” írások születtek ezen a napon a szociális szférában dolgozókról. De „normális társadalmi viszonyok között” nem is lenne szükség arra, hogy külön egy napon ünnepeljük az itt dolgozókat, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérjük az ágazatban tevékenykedők munkáját, nehézségeit – mondta nyitóbeszédében Vinczek György alpolgármester az önkormányzati ünnepségen a KMO-ban. Országszerte mintegy 93 ezer, Kispesten 200 főállású szakember dolgozik a szociális szférában. A kerületben 90-en a Segítő Kéz Gondozási Központban, 70-en a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban, 16-an pedig a polgármesteri hivatal illetékes irodáin. Ezen kívül számtalan segítője, támogatója van még az ágazatnak a helyi civilszervezetek és az egyházak között, akik nélkül nehezen tudnák a rájuk váró feladatokat ellátni. Vinczek György hangsúlyozta: bár számtalan nehézséggel küzdenek, Kispesten őszintén lehet beszélni a felvetődő problémákról, gondokról, az ágazati szakszervezet is évente több alkalommal találkozik a városvezetéssel a gondok enyhítése miatt.

Az önkormányzat Szociális és Lakásügyi Bizottságának vezetője, Varga Attila arról beszélt, hogy a nagycsaládokban nem okozott gondot az öregek, a gyerekek, a betegek gondozása, hiszen házon belül mindig volt segítség, ám az elmúlt évtizedekben a családok szétszakadtak, szükség lett idegen emberek segítségére, a szolgáltatásra. Beszédében kiemelte: Kispest éves költségvetésének 10 százalékát a szociális ágazatra költi.

A köszöntők után sor került az elismerések átadására.  Vinczek György alpolgármester és Varga Attila elnök a szociális gondoskodás területén végzett kiemelkedő munkáért Elismerő Oklevelet adott át Kozmáné Sarkadi Zsuzsannának, aki a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum Játszóház vezetője, óvodapedagógusa. Kozmáné Sarkadi Zsuzsanna 1999-től családgondozóként, 2014-től pedig játszóház klubvezetőként dolgozik a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban. 15 évvel ezelőtt angliai mintából kiindulva úgynevezett Biztos Kezdet típusú játszóház létrehozását kezdeményezte, amelyet 2014-es nyugdíjazása után is vezet napjainkig. Klubvezetőként feladatai közé tartozik a hátrányos helyzetű kisgyermekek meglévő képességeinek kibontakoztatásához történő segítségnyújtás, szülőcsoport működtetése, irányítása. Rengeteg program, kirándulás, napközis tábor, szakmai nap, családi nap, születésnap szervezője és megvalósítója.

Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Centrum vezetője intézményvezetői dicsérő oklevelet adott át Dr. Kunsay Gyulának, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum Forrásház pszichológusának, aki 2000 májusában kezdett az intézményben dolgozni felnőtt pszichológusként. A Forrásház megnyitása óta tevékenységét az új részlegben folytatja. Munkáját az évek során folyamatosan magas színvonalon végzi. Az ügyfelekkel végzett egyéni és csoportos munkája mellett az intézmény munkatársai is szívesen fordulnak hozzá egy-egy lelkileg megterhelő eset után, így egyéni szupervíziós feladatokat is ellát a Szolgáltató Centrumban.

Balázs Piroska, a Segítő Kéz Gondozó Szolgálat vezetője szintén intézményvezetői dicsérő oklevelet adott át Varga Mónikának, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Lila Akác Szervezeti Egység szociális gondozójának, valamint Juhászné Kardos Mártának, a Zöld Diófa átmeneti Gondozóház munkatársának.

Varga Mónika 2004 óta alkalmazottja a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálatnak, az Őszirózsa szakmai egységnél kezdte munkáját a házi segítségnyújtás területén, és azóta is ott dolgozik. Az időseket, a gondozottakat szereti és tiszteli, ez a napi munkájában is érvényesül, és az ellátottak is szeretik őt. Az intézményben működő szakszervezeti titkári feladatokat is ellátja.

Juhászné Kardos Márta a Zöld Diófa átmeneti Gondozóház munkatársa, aki 1998-óta dolgozik a gondozó szolgálatnál. Munkáját a Zöld Diófa Batthyány utcai nyugdíjasházban kezdte, majd a József Attila gondozóházban folytatta gondozó-ápolóként. Az ellátottakkal folytatott munkáját kedvesség, segítőkészség és emberség jellemzi immáron több mint 20 éve.

Gyulai Anita, a Gyermekzsivaj Alapítvány kurátora a szervezet elismerését, a Gyermekzsivaj Alapítvány Oklevelét adományozta Túri Lillának, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum munkatársának, aki gyakorlatos hallgatóként itt kezdte pályafutását, majd 2003-ban első munkahelyének választotta az intézményt. Pályakezdőként a Gyermekjóléti Szolgálat családgondozói munkakörét látta el, majd továbbképzését követően fejlesztő pedagógusként vesz részt a szolgálat munkájában. Egyik oszlopos tagja a táboroztatók csapatának, és szívesen vesz részt szervezőként is a gyerekek szabadidős programjaiban