HÍREK  2018. november 21.      940
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egészségnapot rendeztek a gondozottaknak

Tizenegyedik alkalommal tartott preventív egészségnapot ellátottjainak a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat a József Attila utcai Nyugdíjasházban.

Egészségnapot rendeztek a gondozottaknak
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere az egészség megóvásának, a betegségek megelőzésének fontosságára hívta fel a jelenlévő idős emberek figyelmét. Arról beszélt, hogy ennek egyik legjobb módja idős korban is, a megfelelő táplálkozás, a lelki egészség megteremtése és a mozgás. Gajda Péter elmondta, Kispesten az önkormányzat számtalan lehetőséget próbál biztosítani az ingyenes testmozgásra például a közterületeken és az időseknek a Wekerlei nyugdíjas klub udvarán. Sok egészségmegőrző, mozgást népszerűsítő programunk volt, és lesz a jövőben is a gondozottak és az idősek számára – tette hozzá.

Vinczek György alpolgármester azt ígérte meg az időseknek, hogy a jövő évben olyan képzést kapnak az egészségügyi alapellátásban dolgozó háziorvosok Kispesten, amellyel kimondottan az időskorúak gyógyítását tudják még hatékonyabbá tenni. Elmondta azt is, hogy nyugdíjasok számára ingyenes védőoltás bevezetését is tervezi az önkormányzat, jelenleg szakmai előkészítés alatt áll, melyik betegség megelőzésére fókuszáljanak védőoltással.

Balázs Piroska intézményvezető a 11. egészségnap tucatnál több szolgáltatását ajánlotta a gondozottak figyelmébe azzal a céllal, hogy javuljon az ellátottak életminősége, és mielőbb kiderüljön, hogy ha kell, milyen kezelésre van szükségük. Arról is beszélt, hogy az aktív időskor érdekében tai chi és nordic walking tanfolyamok indulnak az intézményben.

Az egészségprogram Nick Árpád Mozgásmatiné elnevezésű közös bemelegítő tornájával indult, majd Gál Zsuzsanna tartott Meridián kéztornát. A szakmai egységek gondozottjainak volt szemészeti szűrővizsgálat, szemüveg felíratás (Dr. Nándorfy Anikó), ortopédiai szűrővizsgálat (Dr. Szögi Beáta), hallásvizsgálat (Orehovszky Katalin), dietetikai tanácsadás, gyógynövények gyógyító hatása (Godányiné Neumark Mária dietetikus), bűnmegelőzési tanácsadás (Börcsök Gáborné), bioptron lámpa bemutatása, kipróbálása, orvosi tanácsadás (Dr. Gődény Pál), vércukorszint-, koleszterinszint-, véroxigén- és vérnyomásmérés, valamint házi patika ellenőrzése (Tiborcné Weisz Andrea és Kovács Éva), gyógytorna (Bornemissza Lilla), gyógymasszázs (Novák Máté), szociális és mentálhigiénés életvezetési tanácsadás, illetve a jelzőrendszeres szolgáltatás bemutatása (Mónusné Mik Márta), kreatív kézműves foglalkozás (Kovács Marianna).