HÍREK  2019. január 29.      1,674
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tanácskozás a közétkeztetésről

A közétkeztetés javításáról rendezett megbeszélést az önkormányzat és az Átalakuló Wekerle mozgalom a Városházán, kedden. A közös beszélgetésen, amelyet Vinczek György alpolgármester és Ferenczi István önkormányzati képviselő, a fenntartható fejlődés tanácsnoka szervezett, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) vezetői, iskolaigazgatók, a szociális intézmények, bölcsődék és óvodák vezetői, valamint a Polgármesteri Hivatal érintett irodáinak vezetői és munkatársai vettek részt.

Tanácskozás a közétkeztetésről
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Bevezetőjében Vinczek György a 2012-ben alakult étkezési munkacsoport vezetője elmondta, a munkacsoport éppen a közétkeztetés ellenőrzése érdekében jött létre, azzal a céllal, hogy minél jobb színvonalú legyen a szolgáltatás. Rengeteg tapasztalat gyűlt össze az évek során, így lényeges kérdéssé vált, hogy létezik-e jobb megoldás a mostaninál. Beszélt az Átalakuló Wekerle törekvésének fontosságáról, az együttműködésről is.

Ferenczi István elmondta, az önkormányzat és az Átalakuló Wekerle közösen gondolkodik a gazdaságosabb, egészségesebb és környezettudatosabb közétkeztetés megvalósításán. Középtávú célként a jelenleg működő rendszer melletti, inkubátor jellegű próbaprogram beindítását nevezte meg legalább egy óvodában. Hosszú távon pedig egy minden szempontból jobb közétkeztetés elérése a cél.

Kajner Péter vidékfejlesztési szakember, az ELTE TÁTK humánökológia szakának oktatója vázolva a környezeti, egészségi, szociális és gazdasági problémákat a városi élelmiszerstratégia szükségességéről tartott előadást „Helyzetkép és ajánlások egy kispesti élelmiszerstratégia megalapozásához” címmel.

Szabadkai Andrea közétkeztetési szakértő a közétkeztetés sikeres külföldi példáiról és az olyan jó hazai gyakorlatokról beszélt, mint a Zala Termálvölgye Egyesület példája és Szarvas városa, ahol előremutató gyermekétkeztetési modellt valósítottak meg. Hasznos weboldalakat is ajánlott a témában: merokanal.hu és maradeknellkul.hu. Azt is elmondta, hogy a közös munka eredményeként Kispesten születhetne meg az első élelmiszerstratégia Magyarországon.

A műhelymunkát követően olyan nehézségek is megfogalmazódtak egy esetleges önkormányzati működtetésű közétkeztetéssel kapcsolatban, mint például az, hogy mindegyik intézményben nem lehet főzni, az ételallergiás gyerekek eszközeit, élelmiszereit térben és időben is el kell különíteni, problémát okozhat az élelmiszerek tárolása és a feldolgozó személyzet alkalmazása is. Zubor Attila, a GESZ igazgatója és dr. Török Lajos gazdasági vezető szerint az önkormányzat saját keretén belül nem tudja biztosítani a közétkeztetést, már a mintaprojekt is rettentő sokba kerülne, ezért ezt esetleg külső szereplővel lehet megpróbálni. Fontos viszont, hogy egy új közbeszerzési eljárás kiírása esetén olyan partnert kell találni, akivel az együttműködés keretében jobb minőségű közétkeztetést lehet biztosítani Kispesten.