HÍREK  2019. február 05.      1,704
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Helyi összefogással újul meg a Kispesti Kiserdő

Évtizedek óta tartó problémát old meg a Pilisi Parkerdő Zrt., amikor a XIX. kerületi önkormányzat támogatásával parkerdővé alakítja a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti eddig elhanyagolt, szemetes erdőterületet. A parkerdő megújítási program februárban takarítással és az idős fák kitermelésével kezdődik, amit áprilisban követ a fiatal fák telepítése és a parkerdei berendezések kihelyezése, így a környékbeli lakosság és a közlekedési csomóponton áthaladók már az idei évben használhatják az eddig balesetveszélyes, szemetes, leromlott állapotú bozótosnak ható erdőt. A megújult parkerdőben többek között futópályát és tollaslabda pályát is kialakítanak, de új erdei játszótér is épül.

sherwood1902

A Ferihegyi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út és a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás közé ékelt kicsiny, alig több mint három hektáros, azaz hat focipályányi erdőfolt évtizedek óta csúf látványt jelentett a környék lakossága, a végállomáson áthaladó napi több tízezer ember, és a repülőtérre menő vagy onnan érkező utazók számára. Az elöregedett, lassan magától kidőlő, 65 éves akácos megújításának problémáját idén azonban megoldják a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. Az erdészek olyan parkosítási tervet dolgoztak ki, ami egyrészt megőrzi a zöldterületet, másrészt figyelembe veszi a széles körű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket. A terv megvalósítását a kerületi önkormányzat jelentős, 20 millió forintos anyagi támogatása teszi lehetővé.

sherwood2019

A munkálatok az idős, pusztuló fák kitermelésével és a területen található nagy mennyiségű hulladék elszállításával kezdődnek. Bár már a korábbi években is voltak próbálkozások a faállomány megfiatalítására, a sorozatos aszályos évek, az emberi károkozás, és a visszamaradó idős fák konkurenciája miatt ezek nem vezettek eredményre. Ezért az erdőben álló legtöbb fa túlkoros, pusztulófélben van, száradnak a csúcsán és a lombkoronában lévő ágai. Számos fa veszélyesen megdőlt az erdőt szegélyező utak irányába. Ezért szükséges az idős fák kivágása, hogy a helyükre fiatalabb fákat ültethessenek a szakemberek. A gyorsforgalmi út mellett a már meglévő fiatalabb fákból meghagynak egy 10 méter széles sávot, hogy a most telepítendő facsemeték megerősödéséig is védelmet nyújtson a forgalom zaja ellen.

Szintén az első lépések közé tartozik a területen felhalmozott kommunális hulladék elszállítása. Az eddig elhanyagolt területet sokan illegális hulladéklerakónak használták, és az egykor hajléktalanok által lakott részeken is igen nagy mennyiségű hulladék halmozódott fel. A hajléktalanok elköltözését a Vöröskereszt XIX. kerületi szervezete segítette, akik az önkormányzattal közösen ellenőrizték, hogy kizárólag azután induljon meg a munka, miután minden hajléktalan elhagyta a területet. Az alig hat focipályányi erdőből a becslések szerint mintegy 150 köbméter, azaz 12 teherautónyi illegális hulladékot kell elszállítani, hogy a növényzet telepítése megkezdődhessen.

A fakitermelés és a takarítás után még február során elvégzik azokat a földmunkákat, amik a parkosításhoz szükségesek, majd március-április folyamán kezdődik a facsemeték ültetése és a park kialakítása. Az erdészek nagyméretű, 2-3 méter magas fiatal fákat ültetnek, hogy a zöldterület erdőképe minél inkább megmaradjon, és a fák is minél hamarabb árnyékolják a talajt. A több mint 100 darab fiatal fa java része őshonos hárs, nyár és juhar lesz, de ültetnek még tölgy-, nyír-, dió- és szilfákat is, valamint cserjéket, ami szintén az erdőkép minél hamarabbi kialakulását szolgálja.

A parkerdőben közel másfél kilométeres sétaút-hálózatot hoznak létre, amit 500 méteres futópályával és egy tollaslabda-pályával is kiegészítenek. A legkisebbek és a családok számára erdei játszótér létesül. Újdonság lesz a megfelelő akadályokkal felszerelt kutyafuttató, ahol a négylábú kedvencek is önfeledten használhatják az erdőt, nem zavarva a többi látogatót. Mindezek mellett bárki igénybe veheti az újonnan kiépített letelepedő helyeket.

A munkálatok mintegy 5 hónapot vesznek igénybe, vagyis a februári munkakezdés után a helyi lakosok már az iskolaév végén újra birtokba vehetik a kispesti kiserdőt.

Sajtó számára további információ:
sajto@pprt.hu  

Pilisi Parkerdő Zrt.