HÍREK  2019. február 07.      982
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tájékoztatót tartottak az iskolai beiratkozásról

Az iskolák államosítása óta a harmadik közös szülői értekezletet tartotta a leendő kispesti első osztályos kisgyerekek szüleinek a Külső-Pesti Tankerületi Központ és Kispest Önkormányzata a Károlyi gimnáziumban szerdán. A szülői értekezleten ott voltak az általános iskolák intézményvezetői is. Április 11-12-én lesz a beiratkozás.

 

Tájékoztatót tartottak az iskolai beiratkozásról
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A rendhagyó megbeszélésen Kispest polgármestere arról beszélt, hogy harmadik éve már nem fenntartóként, hanem „vendégként” vesz részt az önkormányzat ezeken a tájékoztatókon. Gajda Péter ez alkalommal is elmondta: ahogy ígérte az önkormányzat, a kispesti gyerekek érdekében igyekszik továbbra is mindent megtenni a színvonalas oktatásért. „Nem engedjük el iskoláink és gyermekeink kezét”, amelyet észre is lehetett venni, hiszen megújult többek között a konyha és az étkező a Gábor iskolában, és a tetőtéri termek is elkészültek a Pannónia iskolában – mondta. A 2019-es költségvetés elfogadása után is biztosan megmarad az a 13 millió forintos (intézményenként 1-1 millió) iskolatámogatási alap, amelyet az iskolák szabadon használhatnak fel. De továbbra is jár majd szeptemberben az induló ingyenes füzetcsomag, lesz napközis tábor és folytatódnak a táborok is a Balaton partján. Az önkormányzat azonban megmaradt intézményeinek (óvodák, bölcsődék) korszerűsítésére koncentrál, erre évente 500 millió forintot szán – hangsúlyozta a polgármester.

A kerületi iskolák közétkeztetéséről és a befizetés rendjéről a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) munkatársa, Bernátné Rácz Fatima tartott rövid tájékoztatást. Ismertette az ebédbefizetés módjait (iskolában készpénzben, átutalással, QR-kóddal mobil készüléken keresztül). Felhívta a szülők figyelmét, hogy az önkormányzat honlapján, a kispest.hu oldalon ezzel kapcsolatban minden fontos információt megtalálnak.

Az iskolaérettség kritériumairól Molnár Anikó okleveles gyógypedagógus, szakvizsgázott fejlesztő pedagógus, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIX. kerületi Tagintézményének munkatársa beszélt. Az érdeklődő kispesti szülők a XIX. kerületi Pedagógiai Szakszolgálathoz fordulhatnak információért.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Bak Ferenc előadásában ismertette az általános iskolai felvételi eljárás menetét, a tanév rendjét és a beiskolázás jogszabályi hátterét, majd beszélt a legfontosabb fogalmakról (pl. nevelési év, tanítási év, rövidített órák, tanórán kívüli csoportos és egyéni foglalkozások, egész napos iskola, egész napos bent tartózkodás, tankötelesség). Elmondta, hogy az iskolai beiratkozás április 11-12-én lesz. Bak Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy az idei tanévtől ugyan a szülők előzetesen is regisztrálhatnak az interneten, de ezzel még nem spórolható meg a személyes megjelenés a beiratkozáson. Arra kérte a szülőket, tájékozódjanak az iskolákban, illetve az intézmények, a tankerület és az önkormányzat honlapjain a tudnivalókról, nézzék meg a kiválasztott iskola pedagógiai programját, házirendjét, mielőtt döntenének.