HÍREK  2019. február 13.      974
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Virághagymákat kapott Smolyan

A Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat és Smolyan Önkormányzatának közös programja keretében 800 kánna virághagymát ajándékozott a Közpark Kft. a bulgáriai testvérvárosnak. A virágok tavasztól a Rodope-hegység szívében található város köztereit fogják díszíteni. A virághagymákat kisebb delegáció vitte a napokban Smolyanba.

smolyan-viraghagyma02

A két testvérváros, Kispest és Smolyan „virágos kapcsolata” nem különleges alkalom, hiszen tavaly magyar muskátli palántákat kaptak a bolgár városban élők, amelyeket azóta szorgos bolgárkertészek szaporítanak és ültetnek ki városszerte – tudtuk meg Vinczek György alpolgármestertől, aki a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, Tütünkov Jordánnal, Bernát Péter irodavezetővel és Bán Zoltánnal, a Közpark Kft. vezetőjével együtt utazott Smolyanba.

Tütünkov Jordán elmondta, hogy a kezdeményezésére indult program keretében, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megérkeznek majd a bolgár paradicsommagok Kispestre, amelyekből a Közpark Kft. nevel palántákat, a tervek szerint kétezret, amelyeket Kispest Önkormányzata és a bolgár önkormányzat tavasszal ingyenesen oszt ki az érdeklődő kispestieknek, a kerületi közösségi kerteknek, a tankerttel rendelkező iskoláknak, óvodáknak.

A virágos bolgár testvérvárosi kapcsolat egyik szép színfoltja az Eötvös iskola előtti szabad téri ivókút és rózsakert is.

Mint azt Vinczek Györgytől megtudtuk, a Kispesti Testvérvárosi Ifjúsági Program keretében, idén is ellátogatnak kerületi diákok bolgár testvérvárosba. Az önkormányzat ingyenes programjában már eddig is 249 kispesti gyerek tölthetett 10 napot Smolyanban.

smolyan-viraghagyma01