HÍREK  2019. február 25.      1,007
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kakótúrán a Városházán

Különlegesen fontos látogatókat fogadott a hagyományos Kakaótúrán Gajda Péter polgármester a napokban: a kerületben már 1997 óta már létező Kispesti Ifjúsági Önkormányzat (KIFÖ) képviselő-testülete, polgármestere, alpolgármesterei és a testület mellett megalakult bizottságok tagjai érkeztek a Városházára.

Kakótúrán a Városházán
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Mindig örömmel fogadom évek óta a Városházára érkező gyerekeket és mutatom meg nekik, hogyan hoznak döntéseket a képviselő-testület tagjai, milyen a városházi szerverszoba, vagy hogy hol készülnek a személyes okiratok a Kormányablakban. Ez az alkalom most azért is fontos, mert a kerületben évek óta dolgozik az iskolák képviselőiből álló ifjúsági önkormányzat, amely ott van szinte minden nagyobb kerületi eseményen. Nem könnyű a munkájuk, hiszen a közösségi élet, munka rendkívül sok szabad időt igényel a tanulás mellett. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték, amikor a szavazógépek segítségével modelleztük, hogyan zajlik egy-egy hozzászóláskérés és a döntéshozatal a testületi ülésen. És természetesen a találkozó végén mindenki kapott „kakaótúrás bögrét” is ajándékba - mondta Gajda Péter polgármester a látogatást követő közös kakaózás után.

Hörnyéki Fruzsina, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium végzős tanulója, a KIFÖ polgármestere kérdésünkre elmesélte, hogy a KIFÖ tagjai hetente egyszer, hétfőn találkoznak. Ilyenkor beszélik meg az előttünk álló feladatokat. Ha komolyabb feladat előtt állnak vagy valamilyen tervet készítenek, akkor akár gyakrabban is összejönnek. Közösen hozzák a döntéseket, találják ki a feladatokat, és remek közösségi életet élnek. A diákpolgármester szerint a 12 tagból álló képviselő-testület életében fontos, hogy megismerkedjenek a demokratikus közélettel, de a diákönkormányzatban végzett munka nem mehet a tanulás rovására. A diákönkormányzat képviselőit is választások útján delegálják a kerületi testületbe. A jelöltnek az iskolai diákönkormányzat tagjaként a legtöbb szavazatot kell összegyűjtenie a kétévente tartott helyi választáson, mert csak akkor képviselheti az iskolát a KIFÖ-ben. A KIFÖ-nek van saját költségvetése. Közösen döntenek, milyen programokra használják fel a Kispesti Önkormányzattól kapott támogatást. Ebből a pénzből finanszírozzák a kerületi iskolásoknak általunk szervezett, meghirdetett vetélkedő résztvevőinek jutalmazását, a káptalanfüredi táborukat, csapatépítő programjaikat, kirándulásaikat is.