HÍREK  2019. március 02.      964
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az 5. üzleti találkozót tartották a KMO-ban

Bár egy kulturális intézménynek nem tartozik az alapfeladatai közé az üzleti találkozók szervezése, mégis mi azt gondoljuk, mivel a kis- és középvállalkozások a helyi társadalom alapkövei, szükség van arra, hogy a kerületben működő vállalkozások képviselői, az önkormányzat vezetői, a polgármesteri hivatal munkatársai, az önkormányzat képviselői időnként találkozzanak egymással, beszélgessenek a helyi ügyekről, találjanak ki közös programokat – mondta Gábor Ilona a KMO igazgatója a találkozó pénteki megnyitóján a KMO-ban.

Az 5. üzleti találkozót tartották a KMO-ban
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A rendezvényen közgazdászként résztvevő Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője nyitó beszédében arról beszélt, hogy a helyi vállalkozások adják a kerület gazdasági bázisát, hiszen az ő munkájukból származó iparűzési adóból teremtődik meg a város fejlődésének anyagi bázisa. Bár az elmúlt időszakban a népességszám csökkent ugyan, de a helyi vállalkozások száma bővült, ami az önkormányzat bevételeinek növekedéséhez vezetett. Ez számokban annyit jelent, hogy az elmúlt négy évben 523 millióval nőtt az adóbevétel annak ellenére, hogy a vállalkozók száma csupán 3 százalékkal növekedett. Ez a tény azt is jelenti, hogy a Kispesten lévő vállalkozók megtalálják számításukat, eredményesen működhetnek azért is, mert az önkormányzat olyan helyi rendeletekkel, kedvezményekkel, intézkedésekkel, fejlesztésekkel támogatja őket, amellyel eredményesen tudják működtetni vállalkozásaikat. Példaként a parkolók építését említette Burány Sándor, azt, hogy Kispesten sehol sem kell fizetni a parkolásért, és az önkormányzat, az áruszállítás megkönnyítése érdekében is, az elmúlt években 300 új parkolót épített a vállalkozások telephelyei, üzletei közelében. Burány Sándor szerint szükség is van erre a bevételnövekedésre, hiszen tény, hogy 2014-2018 között Kispest 6 milliárd forint saját bevételt fordított fejlesztésre, míg uniós támogatásként 500 milliót, és a fővárostól kapott forrásokból csupán 300 milliót.

Zupkó Gábor, Kispest legfiatalabb díszpolgára, a város korábbi polgármestere, jelenleg az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője az Európai Unió jövőképéről tartott összefoglaló előadást, amelyben olyan honlapokat is ajánlott a jelenlévő vállalkozóknak, ahol a vállalkozásokhoz hasznos információkat, programokat, pályázatokat is találhatnak. Előadásában nem kerülte meg az Unióban jelenleg folyó stratégiai és költségvetési vitákat, a Brexit jelenlegi állását, de beszélt arról is, hogy miért fontos a vállalkozók számára a május 26-án sorra kerülő referendum.

Élénk érdeklődéssel és várakozással hallgatták a résztvevők Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetőjének az ingatlanárak repüléséről szóló előadását, amelyben a vállalkozó elmondta azt is, hogy ő, mint egy olyan vállalkozás vezetője, amely 19 irodát tart fent Budapesten és ebből következően kapcsolatba kerül az ottani önkormányzatok munkatársaival, ügyintézőivel is, a kispesti Városháza munkájára, hozzáállására nem lehet panasza. Ezen kívül elmondta azt is, hogy Kispesten ma már húsz millió forint alatt nem talál lakható ingatlant magának senki, annak ellenére, hogy ez a dél-pesti régió nem a legfelkapottabb. Balla Ákos kérdésre válaszolva hangsúlyozta, Kispesten ne várja senki, hogy az ingatlanok árai ennél jobban meglódulnak, de tömeges új lakás építésre sem lehet számítani, hiszen a 27 százalékos áfa miatt a várhatóan 800 ezer forintos négyzetméterárakkal kínált ingatlanokra itt nem nagyon lesz fizetőképes kereslet. Ezzel szemben egy kiegyensúlyozott, „jó hangulatú”, jól működő belső mozgásra a használt lakások piacán továbbra is lehet számítani.

Drimál István, szenior tréner, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja a coach, a coching fogalmával ismertette meg a hallgatóságot, és arra hívta fel a vállalkozások vezetőinek figyelmét, hogy megtérülő befektetés, ha a vállalkozás coach segítségét kéri.

A Kispesti Polgármesteri Hivatal munkatársa dr. Ács Szilvia a GDPR gyakorlati tapasztalatokról beszélt, gyakorlati példákkal, esettanulmányokkal illusztrálta a felmerülő problémákat.

Befejezésül Soós Katalin szín- és stílustanácsadó arról beszélt, hogy a vállalkozó „maga a vállalkozás”, azaz a vállalkozásról vonnak le következtetéseket az üzleti életben a nem megfelelő öltözékben való megjelenőről, de jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon azok is, akiknek előnyös a megjelenése. Ezért is fontos, hogy „hozzuk ki magunkból a legtöbbet”, ha kilépünk az otthoni környezetünkből. Előadásában példákkal illusztrálta tanácsait és mutatta be az öltözködés színtereit.

A kora délutánig tartó program házigazdájaként Vinczek György alpolgármester zárszavában arról beszélt, hogy ezek a találkozók sohasem haszontalanok, hiszen nem egy megvalósult program alapötlete a szociális ellátásban ilyen és ehhez hasonló fórumokon született meg. De Vinczek alpolgármester szerint a kerületet is nyomasztó szociális lakáshiány megoldására, bérlakások esetleges építésére, az önkormányzat és a vállalkozások közös összefogásával talán lesz majd lehetőség.