HÍREK  2019. március 07.      988
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szobrászművész hétköznapjai

Hétköznapjaim címmel Nikmond Beáta Munkácsy-díjas szobrászművész pasztellképeiből nyílt kiállítás csütörtökön, a Városházán. A képeket május 24-ig láthatják az érdeklődők.

A szobrászművész hétköznapjai
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Köszöntője elején Vinczek György alpolgármester a XIX. században élt író és politikus, Kemény Zsigmond gondolatát idézte, „Kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk; hasznos emberré a fáradtságos évek tesznek.” „És a munka” – tette hozzá Nikmond Beáta.
Az alpolgármester felidézte azt a napot 2014-ben, amikor többekkel együtt látogatott el a művészhez, megnézni alkotás közben, „egy szobrásznak ilyen a hétköznapja” – jegyezte meg a szobrász. Az alpolgármester a harmóniára, nyugalomra való törekvésről beszélt a kiállított képek kapcsán, majd utalva Nikmond Beáta közelgő 81. születésnapjára, Arany Jánost idézte: „Boldogságod fénye legyen szép szivárvány,
Rajta, mint egy hídon, szép tündérek járván,
Ne bántson a métely, sem másféle járvány,
Hanem oly erős légy, valamint a márvány.”

Skoda Éva festőművész barátként és a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnökeként köszöntötte Nikmond Beátát, „Bea nekem az életem része”, és ajánlotta a közönség figyelmébe a tizennégy képet, amelyből „minimum hat Beát ábrázolja”. Amit megél, abból táplálkozik az a művészet, amit a falakon látni, „Bea úgy mutatja meg magát, ahogy van” - fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a képek megoldást kínálnak az öregségre, bemutatják, hogy az alkotással hogyan lehet erőt meríteni a mindennapokból.