HÍREK  2019. március 19.      792
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Aktív élet időskorban

A tervek szerint április elején egy kerületi közös gyaloglással csatlakozik majd Kispest az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata elnevezésű országos kezdeményezéshez, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma indított útjára – jelentette be Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője az Alzheimer Café hétfői rendezvényén a Halásztanya étteremben.

Aktív élet időskorban
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Az Alzheimer Café demenciával élő személyek és hozzátartozóik segítése céljából szervezett találkozó, amelyet szakember részvételével, oldott környezetben, rendszeres időközökben tartanak. A Hollandiában 1997-ben megtartott első ilyen találkozó óta több országban már hálózattá alakultak a klubok. 2014 óta Magyarországon is elterjedőben van a kezdeményezés, Kispest 2018-ban csatlakozott a mozgalomhoz, ez most a hatodik találkozás – tudtuk meg Balázs Piroskától, aki a rendezvényen beszámolt arról is, hogy a gondozószolgálat milyen mozgásformákat biztosít a gondozottjainak és a kispesti időseknek. Külön említette az önkormányzattal és a Kispesti Uszodával közösen szervezett úszótanfolyamokat és úszási lehetőségeket, Nick Árpád erőművész heti rendszerességgel tartott mozgásmatinéit és a wekerlei intézményük kertjében lévő szabadtéri kondigépeket, amelyeket a Kispesten élő nyugdíjasok is használhatnak napközben.

A mostani találkozón gyaloglásra, mozgásra, a visszafogottabb étkezésre, a közösségben eltöltött szabadidő fontosságára biztatta a jelenlévőket a volt világbajnok tájfutó, Monspart Sarolta, akinek sportolói karrierjét egy kullancs okozta betegség törte ketté, és okozott maradandó egészségkárosodást. A „sánta öregasszony”, így szólította magát az előadás során, sok-sok humorral átszőtt képes beszámolójában aktív életre és nem kesergésre biztatta a jelenlévőket.