HÍREK  2019. március 23.      1,282
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

E-sport-centrum nyílt a KÖKI Terminálban

Kispesten, a KÖKI Terminál második emeletén nyílt meg Budapest első professzionális esport edzőközpontja.

E-sport-centrum nyílt a KÖKI Terminálban
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A most átadott centrum legfontosabb jellemzője, hogy az ide egyedül vagy csapattal betérő gamerek nem kocsmai körülmények között „edzenek, versenyeznek”, hanem valódi edzőterem várja őket, ahol 60 FPS-sel, 27″ 144 HZ-es monitoron, profi perifériákkal, gamerszékben ülve játszhatnak – hangsúlyozta Földi Péter ügyvezető, aki kérdésünkre elmondja azt is, hogy jelenleg 24 gép várja a játékosokat, de a tervek szerint a centrum kapacitását folyamatosan bővítik majd. Bár vannak lövöldözős játékok is, ám ezek mind erőszakmentesek, mert itt a legfontosabb a közösségi és a sportélmény. A centrumot csak 12 éven felüliek látogathatják, alkoholfogyasztásra nincs lehetőség és a játékon, edzésen kívül oktatás is folyik – nyugtatja meg a kétkedőket az ügyvezető.

Gajda Péter polgármester szerint, aki maga is kipróbálta az esport kínálta lehetőségeket, ma még keveset tudunk az esportról annak ellenére, hogy gyerekeink már ismerik, használják. Itt a KÖKI Terminálban ellenőrzött és kulturált körülmények között használhatják ezeket a gépeket, sőt, a centrum együttműködési megállapodásának köszönhetően a gamerek a többórás gép előtti ülés után kedvezményesen vehetik igénybe az itt működő fittnesz-terem szolgáltatásait.

„A versenyszerű videojáték gyökerei egészen a 70-es évekig nyúlnak vissza. A Stanford Egyetem hallgatói már 1972-ben összemérhették a tudásukat a Spacewar című programban, az Atari által szervezett 1980-as Space Invaders Championship pedig tízezernél is több embert mozgatott meg az Egyesült Államokban. A videojátékosok képességeit összemérő eSport már rég nem holmi bohóckodás, ahol unatkozó fiatalok versenyeznek, hanem hivatalos csapatokat, sztárokat, nemzetközi bajnokságokat, közvetítéseket, dedikált tévécsatornákat és dollármilliókat kitermelő ágazat, ami a Párizsi Olimpiai Nevezési Bizottság alelnöke szerint akár már a 2024-es nyári olimpiai játékokon is képviseltetheti magát. Habár az esport itthon még egyáltalán nem olyan népszerű és elfogadott, mint más országokban, de a stabil alapok azért már kiépültek, és komoly szubkultúrája van a versenyszerű videojátéknak. Budapesten több kifejezetten gamereket célzó kocsma létezik, van, ahol naphosszat lehet esport közvetítéseket követni nagyképernyőn, a témának saját online és nyomtatásban megjelenő szaksajtója van, léteznek rendszeresen megmérkőző magyar csapatok, közel 200-an versenyeznek megélhetésszerűen, a rengeteg embert megmozgató videojátékos rendezvények természetes velejárója az e-sport, és külön egyesület dolgozik a versenyszerű videojáték népszerűsítésén. Habár a magyar versenyzők és csapatok száma folyamatosan bővül, és akadnak kifejezetten jó eredmények, a hazai piac azért még nem jelentős. Az érdeklődés ugyanakkor nő.” (forrás: 24.hu)