HÍREK  2019. március 28.      1,001
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mesterszakos hallgatók jártak a Városházán

A Városháza meghívására több mint negyven fiatal, a Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakának (REKO) hallgatói látogattak el a Kispesti Polgármesteri Hivatalba, hogy ismerkedjenek Kispesttel és a városüzemeltetéssel járó feladatokkal. A hallgatókat Gajda Péter polgármester, Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője és Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője fogadta és tájékoztatta.

Mesterszakos hallgatók jártak a Városházán
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Gajda Péter rövid köszöntő beszédében a 147 évvel ezelőtt alapított önálló település és 1950-ben fővárosi kerületté váló Kispest gazdaságföldrajzi adottságairól és városszociológiai összetételéről, valamint az ebből adódó nehézségekről és előnyökről számolt be dióhéjban a fiataloknak. A polgármester beszélt arról, hogy a dél-pesti régió kapujának is tartott, csupán 12 milliárdos költségvetésből gazdálkodó kerületnek milyen kihívásokkal kell szembenéznie, ha bármilyen fejlesztést kezdeményez. Röviden mesélt a helyi önkormányzat korábbi és jelenlegi politikai összetételéről és az ebből adódó nehézségekről a városfejlesztésben. A polgármester ismertetett néhány olyan programot (Zöldprogram, kerületi térfigyelőrendszer), amelyekre a nehéz működési feltételek mellett méltán lehet büszke az elmúlt években a kerület.

Bernát Péter irodavezetőtől a kispesti közösségi költségvetés részleteiről, javaslattevéstől a szavazásig, hallhattak a leendő szakemberek. Az irodavezető tájékoztatta a jelenlévőket a program sikeréről és arról, hogy a január végén lezárult szavazáson, amelyen papír alapon és elektronikusan is lehetett városrészenként szavazni, 2142 szavazat érkezett az idei közösségi költségvetéshez. A városvezetés a tavalyi összegnél 12 millió forinttal többet, összesen 42 millió forintot – városrészenként 6-6 milliót költ fejlesztésre a hét városrészben a helyi javaslatok alapján.

Patek Gábor irodavezető a városüzemeltetés és a városgazdálkodás feladatairól beszélt a fiataloknak, és arra biztatta őket, hogy bár a közigazgatás nem tartozik jelenleg a legjobban fizetett álláshelyek közé, ám az itt szerzett ismereteket jól lehet kamatoztatni később, piaci körülmények között is. Patek Gábor felajánlotta azt is, ha valakit közelebbről is érdekel, miként dolgozik itt a hivatalban az iroda, akkor szívesen látják őket.

A fiatalokat elkísérte Kocsis János Balázs, a Corvinus Egyetem egyetemi docense, aki kérdésünkre elmondta: az egyetem célja, hogy a képzés során minél több hallgató a gyakorlatban is találkozzon mindazzal, amit tanul. Ezért is örülnek minden olyan lehetőségnek, akár gyakornoki álláshelynek, ahol a mindennapokba kapnak betekintést. Kispest több szempontból is érdekes és izgalmas város – mondja, mert bár elég távol van a Belváros forgatagától, de még nem tartozik a tipikus külső kerületek közé, hiszen itt óriási az átmenő forgalom, a kertváros, a lakótelepek és Wekerle változatos a városképet ad Kispestnek, amely befolyásolja a helyi feladatokat is.

A találkozón a fiatalok kérdései elsősorban a kerület gazdálkodására vonatkoztak. Az erre adott válaszokban a szakemberek kitértek arra, hogy a jelenlegi kormányzati politika konzervatív költségvetési gondolkodást, takarékos költségvetést követel meg a várostól, mert szinte csak saját megtakarításból, forrásból lehetséges fejlesztés, túlköltés esetén pedig nincs kormányzati segítség sem. A város szerkezetéből, adottságaiból adódóan a kerületben működő vállalkozások után befolyó iparűzési adóból képzett forrás pedig kevés lehetőséget nyújt a kerületnek. A városvezetés feladata, hogy egy új városközpont kialakításával az Üllői út mentén, valamint a vállalkozásokat segítő és megtartó önkormányzati rendeletekkel élénkítse a helyi gazdaságot.