HÍREK  2019. április 03.      1,057
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tanácsok az óvodaválasztáshoz

Tájékoztató beszélgetésre várta a Wekerlei Kultúrház azokat a szülőket, akiknek gyermeke szeptemberig betölti a harmadik életévét és most készül az óvodába. A beiratkozások május 2-6. között lesznek. A tájékoztatón az általános tudnivalókról, jogi kérdésekről beszélgettek a szülők és kaptak hasznos tanácsokat, információkat a jelenlévő óvodavezetőktől.

Tanácsok az óvodaválasztáshoz
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Záporoztak az érdeklődő kérdések azon a megbeszélésen, amelyen az önkormányzat Humánszolgáltatási és Szociális Irodájának vezetője, Ikladiné dr. Petres Veronika és munkatársa, Orlovszki Tímea, valamint a Mese-Vár óvoda vezetője, Pékné Varga Katalin, az Árnyas óvoda vezetője, Szücsné Juhász Csilla, a Zöld-Ágacska óvoda vezetője, Szegediné Török Tünde és a Szőlőskert református óvoda vezetője, Rajkiné Sörös Andrea válaszoltak az érdeklődő szülőknek.

A beiratkozás időpontjának (május 2-6. között) és módjának legfontosabb tudnivalóiról szóló tájékoztató után a megjelent óvodavezetők meséltek röviden az intézményeikben folyó mindennapi és speciális nevelőmunkáról. Pékné Varga Katalin kedvcsinálóként elmondta, hogy a két telephelyen dolgozó Mese-Várban a mese és az egyéni fejlesztés van a középpontban, az intézményben speciális szociálpedagógus segíti a munkát. Az óvodában április 16-17-én lesznek nyílt napok, amelyre várják a szülőket és a gyerekeket.

A Zöld-Ágacska óvoda regisztrált tehetségpontként dolgozik, munkájuk középpontjában a vizuális nevelés és környezetvédelem. Ők az egyedüli óvoda, ahol cukorbeteg kisgyerekeket is tudnak fogadni, mert rendszeresen tudnak vércukrot mérni és inzulint beadni, ezen kívül naponta kétszer hoznak megfelelő élelmet a Heim Pál kórházból. Az óvodában április 30-án tartanak nyílt napot – mesélte Szegediné Török Tünde.

Az Árnyas óvoda vezetője, Szücsné Juhász Csilla arról beszélt, hogy a három tagóvodás Árnyas óvodában az egészséges életmódra és a környezettudatos életre nevelik a gyerekeket, és az óvoda életébe április 24-26-án tekinthetnek be az érdeklődők.

A Szőlőskert óvodában előbb, április 23-24-én lesznek a beiratkozások, így akit nem vettek fel ide, lesz ideje másik intézményt nézni – mondta Rajkiné Sörös Andrea.

A jelenlévő pedagógusok, bár más-más pedagógiai programot tartanak fontosnak és az óvodai csoportok korosztályi összetételéről is esetenként eltérően gondolkodnak, abban azonban egyet értettek, az optimálisnak tartható húsz fős óvodai csoportokban, még remek körülmények között is nehéz és nagyon fárasztó egy hároméves kisgyereknek, s bár a törvény szerint hároméves kortól kötelező az óvoda, van lehetőség arra, hogyha tehetik, gyerekeiket tartsák nyugodt környezetben otthon. Szó esett a kicsik szobatisztaságáról is, hiszen az óvodai felvétel egyik kritériuma ez. A szakemberek azt tanácsolták, „nem érdemes azt mondani, ha nem az”, mert az óvodában nincs arra gondozó, hogy a gyerekeket tisztába rakja és ez kellemetlen a gyereknek, szülőnek és az óvodában dolgozóknak egyaránt.

A találkozón felhívták a szülők figyelmét arra, hogy a beiratkozáshoz személyesen kell az intézményeket felkeresni, felsorolták a szükséges okmányokat, illetve felhívták a szülők figyelmét, hogy a kisgyermekek részére személyi igazolványt kell kiváltani.

Bővebb információt és jelentkezési lapot az önkormányzat 12 intézményébe itt találnak a szülők.