HÍREK  2019. április 12.      1,137
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Civil Fórumot tartottak

A csütörtöki tavaszi Civil Fórumon egyebek mellett az elmúlt időszak és az idei év fontosabb önkormányzati fejlesztéseiről és a nyugdíjasokat érintő közvélemény-kutatásról is szó esett a Tudásházban.

Civil Fórumot tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Köszöntője után Gajda Péter polgármester az elmúlt fél év legfontosabb eseményeiről, beruházásairól tájékoztatta a jelenlevőket. A februárban elfogadott költségvetés kapcsán a stabilitást és a takarékosságot hangsúlyozta. Megemlítette, hogy amióta európai uniós támogatásokra lehet pályázni, több mint 5 milliárd forintot nyert Kispest, és több sikeres fővárosi pályázata is volt a kerületnek.

Az intézmény-felújítási program keretében, amely a nevelési-oktatási intézményeket érinti, a Vass Iskolában a lapostető beázása miatt az étkező és a melegítő konyha tetőszigetelését végezték el, folytatódott a Wekerlei Tipegők Bölcsőde korszerűsítése, a nyári szünetben következhet a fűtéskorszerűsítés és a mosókonyha felújítása, májusban megkezdődik és szeptember közepéig tart majd a Százszorszép óvoda teljes belső felújítása. Ezen kívül sor kerül még a Gyöngykagyló óvoda átfogó felújítására is.

A ciklusban eddig 331 parkolóhely létesült Kispesten. Idén 150 ingyenes parkolóhely kialakítását, építését tervezi az önkormányzat, erre több mint 200 millió forintot költ összesen.

Fővárosi támogatással újul meg a KRESZ-park, valamint készül el várhatóan nyár közepére a wekerlei kispiac épülete. Megkezdődik a Kós Károly tér felújítása és számos közterületi fejlesztés is várható kerületszerte.

A sportfejlesztések közül kiemelkedik a Katona József utcai Önkormányzati Sporttelep, a KAC-pálya felújítása. A beruházás mintegy 300-350 millió forintba kerül, ebből 220 milliót állt az MLSZ. Új, világítással ellátott műfüves focipálya, korszerű mosdók és öltözők, önkormányzati beruházásban épülő a rekortán futókör és a strandkézilabda-pálya várja majd a kispestieket.

A Pilisi Parkerdő által fenntartott kiserdőben fontos zöldterületi fejlesztés indult, amelynek végén a megújult parkerdőben többek között futópályát és tollaslabda pályát is kialakítanak, de új erdei játszótér is épül. A terv megvalósítását az önkormányzat 20 millió forintos anyagi támogatása teszi lehetővé.

Mintegy 200 millió forintos sajáterős beruházás keretében, a tervek szerint őszre, teljesen megújul a Kispesti Egészségügyi Intézet aulája, és a Berzsenyi utcai felnőtt háziorvosi rendelőt is korszerűsíti az önkormányzat.

Vinczek György alpolgármester beszélt az egészségügyi alapellátás átalakításáról: a háziorvosi, fogorvosi és védőnői szolgálat az önkormányzattól közvetlenül a rendelőintézet irányítása alá került, ám továbbra is az önkormányzat finanszírozza. Az idősek ellátásában nagyobb hangsúlyt kap a prevenció.

Az alpolgármester három ügyben is együttműködést kért a civilszervezetektől. A kispesti nyugdíjasok fogyasztási szokásairól induló közvélemény-kutatásban 300 nyugdíjast keresnének fel, az eredmények alapján kiderülhet, valósak-e az állami statisztikák. A vizsgálat az önkormányzat számára is fontos: finomítani, korrigálni lehet a segélyezési rendszert.

Az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága közötti együttműködés alapján létrejött Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kapcsán kiderült, hogy a fiatalok prevenciója jól működik, viszont probléma van a szülők felvilágosításával, ezért – mint mondta – ehhez is ötleteket vár a civilektől. A Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (KÁSZER) fontos célja a Kispesten élő, bűncselekmények áldozataivá vált személyek érdekeinek védelme, az áldozattá válás megelőzése. A KÁSZER-hez szabadon csatlakozhatnak a civilszervezetek is.

A gondozatlan, gyomos területek és az illegálisan lerakott hulladék kapcsán a polgármester bemutatta azt a kispesti mobilalkalmazást, amellyel azonnal lehet jelezni egy szakirodának a problémát. Gajda Péter azt is elmondta, hogy dolgozik az önkormányzat olyan kártyarendszer bevezetésén, amely ingyenes, illetve kedvezményes belépést biztosít a kispesti nyugdíjasoknak önkormányzati intézményekbe, létesítményekbe.

Szóba került a Kertvárosi Közösségi Ház korszerűsítése is: az épület alsó szintjének felújítása nyár végére elkészül, a játszótérről megközelíthető lesz a mosdó is. A kertvárosi fásítási program elindult, 200 fát telepítenek majd, az önkormányzat azok jelentkezését is várja, akik szívesen látnának egy-egy új fát utcájukban a házuk előtt.