HÍREK  2019. április 19.      1,408
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Deák gimisek Törökországban

Ma érkeznek haza Törökországból a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium tanulói, akik az elmúlt napokban az isztambuli Kabatas gimnáziummal (Kabatas High School) szervezett közös programon vettek részt. A Kispest Önkormányzata által is támogatott testvériskolai kapcsolat keretében a galíciai, a Törökországban, Gallipolinál és Palesztinában  a törökökkel együtt harcoló – elesett magyar és török hősi halottakra is emlékeztek.

Deák gimisek Törökországban
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A testvérvárosi program keretében a nyolc kispesti gimnazistát és török társaikat fogadta Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan, tegnap Ankarában, a Török Elnöki Palotában személyesen fogadta a két iskola képviselőit, és meghallgatta a programról szóló tájékoztatást.

Az elnöki fogadást követően a két iskola vezetője és Kispest Önkormányzata testvérvárosi ügyekért felelős irodavezetője, Dr. Bernát Péter, tárgyaltak Hasan Doğan kabinetfőnökkel, valamint az Elnöki Hivatal vezetőjével a kispesti testvárvárosi programról és az eddig elért eredményeiről.

A gimnazisták a palotában meghívást kaptak ebédre, majd Magyarország Nagykövete fogadta a fiatalokat rezidenciáján. A két gimnázium tanulói nem most találkoztak először, hiszen a Boszporusz európai partján fekvő Kabatas gimnázium tanulói márciusban már jártak Budapesten. Akkor megemlékezés vettek részt a Kozma utcai török katonai temetőben, kirándultak Szigetvárra, Esztergomba, valamint megemlékező műsort láttak a budapesti török kulturális Yunus Emre Intézetben.

Fotó: https://www.tccb.gov.tr/, http://www.kabataseastasia.org/