HÍREK  2019. április 25.      1,275
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Zöld közösségek kaptak polgármesteri elismerést

Idén öt magánszemély, két társasház és egy önkormányzati intézmény kapott Zöld Kispestért polgármesteri díjat. A hagyományosan a KMO-ban megtartott díjátadón a díjazottakat és a vendégeket Orbán Bori és Pánczél Kristóf francia sanzon összeállítása köszöntötte.

Zöld közösségek kaptak polgármesteri elismerést
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Kispest Önkormányzata 2008 óta adományoz elismeréseket azoknak, akik sokat tesznek környezetük, a kerület szépítéséért, zöld területeinek kialakításáért és azok védelméért – mondta ünnepi köszöntőjében Gajda Péter polgármester. Gajda Péter beszélt arról, hogy ez az idei átadó a 12., ugyan nem kerek évforduló, de jól jelzi, hogy évek óta fontos a kerületvezetés számára az a kispesti Zöldprogram, amelyet 2006-ban, a polgármesteri program részeként, egyfajta „zászlóshajó programként” indítottak. Ennek megvalósításához segítségül hívták a kispestieket, a civilszervezeteket is, hiszen közös érdek, hogy a város rendezettebb, zöldebb, élhetőbb legyen. Elsőként a nagy parkok rendbetétele zajlott (Kós tér, központi játszótér), de sor került olyan beruházásokra is, amelyek a környezetvédelem problémáira adnak választ helyi szinten. Példaként említette, hogy napelemek kerültek a Kispesti Uszoda, a Puskás iskola és legutóbb a Szivárvány óvoda tetejére – hangsúlyozta a polgármester. A zöldfelületek jövőbeni kialakításáról és a környezet megóvásának érdekében való összefogásról szólva kiemelte, hogy már őszre elkészülhet a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel való közös beruházásban Kispest talán legnagyobb zöld parkja a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti eddig elhanyagolt, szemetes erdő helyén úgy, hogy az egy „szerethető, használható, erdőjellegét megőrző” terület lesz. Ezen kívül folytatódik a Városház tér felújítása az Árpád utcában, illetve 200 millió forintos beruházásként elkészül a régi KRESZ-park helyén egy minden igényt kielégítő szabadidő park is. Gajda Péter szólt arról is, hogy az önkormányzat évente 50 millió forintot költ az illegális szemét elszállítására, pedig ebből a pénzből már új játszóteret, parkot is lehetne építeni. A polgármester zárszavában megköszönte a Kispestért végzett közös környezetvédelmi munkát, és további kitartást kívánt mindenkinek ehhez a gyakran „sziszifuszi” munkához.

A köszöntő után a polgármester, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke és Vinczek György alpolgármester adták át az elismeréseket.

Zöld Kispestért polgármesteri díjat kapott:
- Tóth Mátyás és Tóth Mátyásné, akik a Szigligeti u. 54. szám ház előtti közterületi zöld sávot példamutatóan ültették be és gondozzák már 15 éve, szebbé téve ezzel az utcaképet, példát mutatva más kerületieknek is.
- Erdős Tibor, aki 2014 tavaszán költözött jelenlegi lakóhelyére, a Kossuth Lajos utcába. A lakótelepi környezetben egy vidéki embernek nem egyszerű kertészkedni, és úgy létrehozni egy rendezett zöldterületet, hogy azt mások tiszteletben is tartsák. Évről évre fejleszti a panelház előkertjét, minden tavasszal új ötletek megvalósításával.
- Varga Eszter, aki Wekerletelepen saját ötlettől vezérelve utcasarkokon lévő illegális hulladéklerakó helyeken hozott létre virágágyásokat saját költségen, ezzel is példát mutatva a környék lakóinak. Munkájának legnagyobb elismerése a dicsérő szavakon kívül az, hogy egyre többen követik példáját, és a „virágosított” helyszíneken egyre kevesebb az illegális szemét.
- Nagy Gábor, aki az első kerületi közösségi kert lelkes tagja a kezdetektől fogva. Szervezi a tavaszi és őszi kerttakarítási munkákat, nyírja a közös használatú kertrészen a füvet, permetezi a gyümölcsfákat, karban tartja a közös szerszámokat, mindenben segíti kertésztársait. Aktívan részt vesz a kerületi rendezvényeken, népszerűsítve a közösségi kerteket.
- Stiglicz Norbert, aki 2014 óta biztosítja a „Komposztbarát Kerület” program szakmai hátterét. Komposztálásról szóló előadásait hallgatva közel 400 család ismerte már meg a komposztálás alapjait. Minden egyes alkalommal nemcsak a tudást, hanem a lelkesedését is átadja. Több kerületi programon, például a Wekerlei Napokon vagy a Székelykapu Napokon is népszerűsíti a komposztálást, az Átalakuló Wekerle programjaiban gyerekfoglalkozásokat is tart.

Társasházi lakóközösségek közül ketten kaptak Zöld Kispestért polgármesteri díjat:
- Az Arany János u. 16-22. és 24-30. szám alatti épület előkertjei néhány évvel ezelőtt még elhanyagoltak voltak, sokszor szemét, elburjánzott aljnövényzet és felkopaszodott bokrok látványa fogadta az erre járókat. Időt, pénzt és fáradságot nem sajnálva a lelkes lakótársak összefogtak, rendbe tették az előkerteket, - és egyre több kertésztársat bevonva a munkába - azóta is példaértékűen gondozzák a ház előtti zöldterületeket.
- A Jahn Ferenc utca 13-23. szám előtti előkerteket gondozó lakóközösség rendszeresen kertészkedik, folyamatosan szépítik és tisztán tartják a ház környezetét. Építő munkájuk mellett példát mutatnak a később odaköltöző fiatalabb, és kevésbé aktív lakótársak számára, és hozzájárulnak Kispest lakótelepi környezetének rendezettebbé válásához.

A kispesti közintézmények közül pedig a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Corvin krt. 32. szám alatti Wekerlei Szakmai Egysége, amelynek munkatársai a gondozottakkal és az önkéntesekkel együtt példaértékűen gondozzák az utcafronti területeket és az intézmény kertjét. Az utcán nőszirmok, az előkertben tavaszi hagymások színesítik az előkertet. Szeretnék a kertet továbbfejleszteni, a munkához a Kispesti Kertbarát Klub szakmai segítségét kérték, fűszer-zöldség- és gyümölcságyásokat is szeretnének kialakítani.

Az ünnepség végén a díjazottak és a vendégek is vihettek haza azokból a paradicsompalántákból, amelyek magként Kispest bolgár testvérvárosából, Smolyanból érkeztek és a Közpark Kft. szakemberei neveltek palántává. A különleges paradicsompalánták, a Rózsaszín szív és Rózsaszín mágia fantázianevűek folyton növekedő fajták, amelyek alkalmasak közepesen korai termesztésre a szabadban vagy nagyobb méretű cserepekben az erkélyen. Mint megtudtuk, több száz palánta nevelkedett már, ezekből a Közpark telephelyén (XIX. kerület, Bercsényi u. 18., tel.: 06/1-282-9622) kaphatnak a kispestiek.