HÍREK  2019. április 25.      2,385
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispest az egyik legbiztonságosabb kerület Budapesten

A rendőrség beszámolója 2018-ról, a települési támogatásokról szóló rendelet módosítása, részvétel az Országos Görpark Programban – egyebek mellett ezek szerepeltek a mai testületi ülés napirendjén.

Kispest az egyik legbiztonságosabb kerület Budapesten
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A zárt ülést követően a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányságának a tavalyi évről szóló beszámolóját tárgyalta és fogadta el a testület. Gajda Péter polgármester (MSZP) szerint példamutatóak a kispesti kapitányság eredményei, ezek alapján Budapest egyik legbiztonságosabb kerülete Kispest. Plánk Róbert ezredes, rendőrkapitány azt mondta, az elmúlt 9 év legeredményesebbike volt a tavalyi, ehhez hozzájárult az önkormányzat támogatása is, amit – a társszervekkel való együttműködéshez hasonlóan – külön megköszönt. Lázár Tamás képviselő (Jobbik) szerint beszélni kell arról, hogy az országos leszerelési hullámban az önkormányzat mivel tudja tovább támogatni a rendőrséget, Kispestre vonzani a munkaerőt.

Elfogadták a képviselők a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága és a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány beszámolóit is a 2018. évi tevékenységről.

A települési támogatásokról szóló rendelet módosítása kapcsán Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) két tényezőt emelt ki. A rendelet szabályozza az ingyenes védőoltások feltételeit (ezekre idén 3 millió forint áll rendelkezésre, igény esetén többletforrást biztosít rá a kerület). A gyermekszületési támogatás összegét és a rászorultság értékhatárát is növelte az önkormányzat, így többen kaphatnak több pénzt.

Módosultak a közterületek használatáról, illetve a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletek is, illetve a testület rendeletet alkotott az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, valamint a közművelődést szabályozó jogszabályok változása miatt új rendelet fogadott el a helyi közművelődésről.

A Közszolgálati Tisztviselők Napjáról és a 2019. évi igazgatási szünetekről szóló új önkormányzati rendelet alapján a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je a munkatársak számára munkaszüneti nap, a nyári időszakban 2019. július 22-től augusztus 25-ig, télen 2019. december 23-tól 2020. január 5-ig tart az igazgatási szünet.

Elfogadta a testület Kispest Önkormányzatának a 2019-2023-as évekre vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Programját és az átfogó értékelést az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak 2018. évi ellátásáról. Utóbbiból két témát emelt ki Vinczek György. 2018. szeptember 1-jétől, a fővárosban elsőként munkába álltak az óvodai és iskolai szociális munkások, erősítve a kapcsolattartást az iskolákkal és óvodákkal. A gyermekvédelem területén hatványozottan jelennek meg a lakhatási problémák, ezért át kell gondolni a bérlakáskínálat bővítését.

A testület döntése értelmében továbbra is ingyenes a bölcsődei ellátás Kispesten, ezt a jövőben is tartani kívánja az önkormányzat.

Módosították a képviselők az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete közötti ellátási szerződést. E szerint május 1-jét követően továbbra is működik a kispesti krízisközpont, ahol 19 hajléktalan ember tud éjszakázni. Az önkormányzat évi 8 millió forinttal támogatást nyújt, az ellátási szerződés a bérköltséget is támogatja, hozzájárulva a hajléktalan-ellátás fejlődéséhez.

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a miskolci székhelyű ÉLIM Szolgálattal népkonyha működtetésére Kispesten. A szervezet 3 éve foglalkozik népkonyha üzemeltetéssel, Hajdú-Bihar megyében a református egyházzal közösen látják el a szolgálatot. A népkonyha szolgáltatás napi egy tál térítésmentes étel kiadását jelenti rászoruló emberek részére.

A Magyar Futball Akadémia Alapítványt 2019-ben 10 millió forinttal támogatja az önkormányzat.

Részt vesz az önkormányzat a kormány által tavasszal indított Országos Görpark Programban. A program célja olyan gördeszkaparkok kialakításának támogatása magyarországi nagyvárosokban, melyek alkalmasak a szabadidő kulturált eltöltésére és versenysportra egyaránt. Kispesten 2010-ben épült meg a görpark, mely 2011 óta a KAC-pályán működik, havonta több mint 300 iskolás gyerek és felnőtt veszi igénybe tavasztól őszig. A pályázati forrásból lehetőség nyílik a jelenlegi görpark bővítésére. Az önkormányzatok az első ütemben 2019. április 30-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet pályaépítésre a Magyar Országos Gördeszka és Görkorcsolya Szakszövetséghez. A támogatási összeg minimum 10 millió, maximum 30 millió Ft lehet, a beruházáshoz 50 százalékos önrészt kell nyújtani.

Az európai uniós csatlakozás 15 éves évfordulója alkalmából Ujhelyi István EP-képviselőtől felajánlás érkezett egy kültéri plasztika elkészíttetésére, mely a Rusz-Bazsant parkban kerülhet elhelyezésre. A plasztika elkészítésének költségét EP-képviselőként és a kiállítás kezdeményezőjeként Újhelyi István viseli. Az összetartozást jelképező alkotást a kispesti születésű Kocsis András Sándor készíti, akinek édesapja Kispest díszpolgára volt. A plasztika Magyarország európai elkötelezettségét és az európai összetartozást szimbolizálja.

Önálló képviselői indítványt nyújtottak be Ékes Gábor és Lazányi Ferenc képviselők (Fidesz-KDNP) Wekerletelep faállományának pótlására és megújítására, a lakosság és civilszervezetek aktív közreműködésének, hozzájárulásának lehetővé tételével. Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke (MSZP-DK-Együtt-PM) arról beszélt, hogy a javaslat jogi kérdéseket vet föl, ezért nem támogatta a szakbizottság. Gajda Péter polgármester elmondta, Kispesten zajlik a faültetési program, ugyanakkor fontos támogatni azokat a kispestieket, akik tenni akarnak a zöldebb Kispestért. Ugyan a testület nem támogatta a javaslatot, a polgármester megbeszélésre invitálta a két képviselőt és a Zöldprogram Iroda munkatársait, hogy együtt dolgozzanak ki a javaslatot a következő képviselő-testületi ülésre.