HÍREK  2019. április 28.      2,801
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hatástalanították a Bozsik Stadionban talált bombát

Délre a tűzszerészek hatástalanították a Bozsik Stadionban talált II. világháborús brit légibombát. Visszaköltözhetnek otthonaikba a lakók.

Hatástalanították a Bozsik Stadionban talált bombát
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Horváth Csaba őrnagy, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vezető tűzszerésze elmondta, a brit bombák ritkábbak Magyarországon, ennek ellenére aránylag egyszerű feladat volt a fenékgyújtós robbanótest hatástalanítása. A bombát és a gyújtószerkezetet külön szállítják el, és a későbbiekben megsemmisítik.

Gajda Péter, Kispest polgármestere megköszönte mindannak a több mint 300 szakembernek a munkáját, akik részt vettek a műveletben. Elmondta, a környékbeli kispesti és a lőrinci lakosok most már biztonsággal hazatérhetnek, mintegy 100 kispestit – akik ezt előzetesen kérték – sms-ben értesít a lezárás megszüntetéséről az önkormányzat. Hozzátette, délután 18 óráig a rendőrség még biztosítja a környéket.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

A terület lezárásával, a lakosság kitelepítésével és a forgalmi korlátozásokkal ma reggel megkezdődött a Bozsik Stadionban talált II. világháborús bomba hatástalanítása. A rendőrség a hatástalanítás idejére műveleti területté nyilvánította a sportlétesítmény környékét, az itt élőknek reggel 8 óráig kellett elhagyniuk otthonaikat. A Budapesti közlekedési Központ és a MÁV is forgalomkorlátozást vezetett be a kispesti és lőrinci szakaszokon.

Hatástalanították a Bozsik Stadionban talált bombát
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A helyszínen tartott reggeli tájékoztatón Gajda Péter, Kispest polgármestere elmondta, április 9-e óta több mint 300 szakember dolgozott azon, hogy a 250 kg-os robbanótest hatástalanítása a kitelepítéssel együtt zökkenőmentes legyen. A XIX. és a XVIII. kerületből csaknem 1000 embert érint a kiürítési művelet, több mint 600 kispestinek kellett elhagynia otthonát. Három befogadó helyet jelölt ki az önkormányzat a kiürítés idejére – a Gábor iskola tornatermét, a Nagysándor utcai Családok Átmeneti Otthonát és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Kossuth utcai Kertvárosi Idősek Klubját – ahol az emberek biztonságban kivárhatják, amíg délután visszatérhetnek otthonaikba. A polgármester külön megköszönte minden résztvevő szakember munkáját. Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a kitelepítés 200 személyt (100 családot) érint a XVIII. kerületben.

Horváth Csaba őrnagy, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vezető tűzszerésze arról tájékoztatta jelenlévőket, hogy a 250 kg-os II. világháborús brit légibomba éles fenék-gyújtószerkezetet tartalmaz, ezért a bomba nem szállítható, a gyújtószerkezetet hatástalanítani kell. Ezt követően külön szállítják majd el a bombát és a gyújtószerkezetet. Délelőtt 10 órakor kezdődik a munka, mintegy 1,5 órára van szükségük a tűzszerészeknek a hatástalanításhoz.

Az előkészítő munkában, a kiürítésben, a terület lezárásában és a bomba hatástalanításában a BRFK XIX. és XVIII. kerületi rendőrkapitányságai, a Készenléti Rendőrség, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, a Fővárosi Rendészeti igazgatóság, a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Kispesti Rendészeti Központ, a Dél-Pesti Autóvadász Egyesület, a Kispesti Készenléti Polgárőrség, a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a XVIII. kerületi közterület-felügyelet, a XIX. és XVIII. kerületi kormányhivatal munkatársai működtek közre és dolgoznak a nap folyamán.

/1944. április 16-ról 17-re virradó éjszaka a Brit Királyi Légierő (RAF) 205. Bomber Group kötelékei támadást hajtottak végre a főváros IX. és XIV. kerületének ipartelepei, a ferencvárosi rendező pályaudvar, továbbá Pestszenterzsébet és Kispest városok, illetve Soroksár, Csepel községek ellen. A meglehetősen nagy területen szétszórt és pontatlanul vetett bombák sem a lakosság soraiban, sem az ipartelepeken nem okoztak jelentősebb károkat. A Soroksári Textilipari Rt. és a Kispesti Gránit Porcelángyárat találatok érték, de a károk nem voltak súlyosak./

bomba-hatastalanitasa20190428-teruletlezarasi-terkep