HÍREK  2019. május 22.      1,183
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a megújult Gyöngyszem bölcsődét

Bár a tavalyi intézmény-felújítási program legnagyobb beruházása volt a Gyöngyszem bölcsőde külső és belső korszerűsítése, az idei udvar-rendbetétellel lett teljes a ház felújítása, amelyre 200 millió forintot költött az önkormányzat.

Átadták a megújult Gyöngyszem bölcsődét
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Kispesten hat bölcsődét tart fenn az önkormányzat, mintegy és 480 férőhellyel: négy lakótelepi, egy wekerlei és egy kertvárosi intézményben 120 gondozóval látják el a gyermekek felügyeletét 6 hónapostól 3 éves korig. 2015 óta a kerületi fenntartású bölcsődék az önkormányzat figyelmének középpontjába kerültek. Az intézmények többsége jelentős változásokon ment át. Idén is lesz egy nagyobb beruházás, hiszen hamarosan az Eszterlánc bölcsődében kezdődik komoly felújítás – emelte ki köszöntőjében Brinza Istvánné, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetője.

A családias „birtokba adó” ünnepségen Gajda Péter polgármester elmondta: három esztendeje zajlik az az intézmény-felújítási program, amelynek keretében az önkormányzat saját költségvetéséből évente 500 millió forintot, 3 év alatt 1,5 milliárdot költ a nevelési-oktatási intézmények korszerűsítésére. Ennek volt része a Gyöngyszem bölcsőde felújítása is. Idén az önkormányzat tíz intézményében végeznek majd kisebb, nagyobb felújításokat. Az év legnagyobb munkálatai a Százszorszép óvodában, illetve várhatóan a Gyöngykagyló óvodában, az átfogó korszerűsítésekor lesznek. De megkezdődik majd a Kispesti Egészségügyi Intézet aulájának felújítása is. Egy-egy ilyen beruházáskor sok-sok türelemre, megértésre van szükség mind a szülők, mind a dolgozók és a munkákat végzők részéről – hangsúlyozta Gajda Péter, majd köszönetet mondott a Vaműsz vezetőjének, Kránitz Krisztiánnak aki átfogóan felügyeli, koordinálja az intézmény-felújítási programot.

Ez alkalommal mintegy 80 ezer forint értékben kertjátékokat, labdákat, műanyag traktorokat, dömpereket, hulahoppkarikákat kaptak a bölcsődések ajándékba.

Berkes Lászlóné részlegvezető kérdésünkre elmondta, hogy az átépítés után szép világos bölcsődét kaptak vissza, amelyben a bölcsőde megfelelő körülmények között végezhetik munkájukat, és igazán jól érzik magukat a gyerekek, a szülők is elégedettek a végeredménnyel.

Kránitz Krisztián tájékoztatása szerint a munkálatokat a bölcsőde dolgozóival egyeztetve végezték. A teljes építészeti felújítás magában foglalta kültéren a homlokzati hőszigetelést nemes vakolattal (480 négyzetméter), a tető hőszigetelését új vízszigeteléssel (1500 négyzetméter), a tetővilágító kupolák cseréjét új villámhárító kiépítésével, a homlokzati nyílászárók cseréjét (16 db), új árnyékoló építése a csoportszobák előtt (214 négyzetméter), alattuk öntött gumiburkolat építését, az udvaron térkő burkolású járda és kerékpárút kialakítását (310 négyzetméter), füvesítést (300 négyzetméter) automata öntözőrendszer telepítésével, valamint gumiburkolat készítését a játékok alá. Ezen kívül beltérben megtörtént a PVC-burkolat (430 négyzetméter), a mázas kerámiaburkolat (420 négyzetméter) és a csúszásmentes mázas kerámiaburkolat (182 négyzetméter) kialakítása a vizesblokkokban, konyhában, laminált parketta (40 négyzetméter) és sport Grabo (37 négyzetméter) lefektetése az irodákban és a tornaszobában, csempeburkolat (460 négyzetméter), laminált lambéria-burkolat (211 négyzetméter) készítése, a falfelület diszperziós festése (3034 négyzetméter) és a felújított beltéri nyílászárók festése (410 négyzetméter). A gépészeti felújítás keretében elvégezték a vízvezeték cseréjét, a megmaradt fűtési vezeték átmosását, a radiátorok cseréjét és új radiátorszelepek beépítését, a teljes elektromos hálózat felújítását és a világítás korszerűsítését LED-fényforrásokra. Ezeken kívül a konyhába és az irodákba légkondicionáló berendezéseket telepítettek, a konyhai berendezéseket részben újakra cserélték.