HÍREK  2019. május 30.      1,673
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megnyílt a Gránit-kiállítás

Az Ipar, forma, háztartás – A „kispesti Gránit” konyhai edényei, készletei és reklámárui 1924-1948 című tárlat november 8-ig látható a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény ebben az évben a kispesti Gránit gyár mindennapokra tervezett edényeit, használati cikkeit mutatja be.

Megnyílt a Gránit-kiállítás
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)
 

Köszöntőjében Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke arról beszélt, hogy elődeink hétköznapjait is felvillantja a kiállítás, amely nem csupán tárgyak együttese, hanem egy Facebook-csoport is áll mögötte.

Dr. Peterdi Vera néprajzkutató, a Nemzeti Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa megnyitóbeszédében elmondta, a Gránit gyár jó minőségű, korszerű használati tárgyai hamar népszerűek lettek, és ma sem mentek ki a divatból, a gyűjtők őrzik ezeket, ma is ott vannak a háztartásokban.

Siklós Zsuzsannától, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjétől megtudtuk, a Porcelán-, Kőedény- és Kályhagyár Rt. 1922-ben alakult meg, a gyár építését 1923-ban kezdték meg Kispesten, a lajosmizsei vasút mentén. Az építkezés és a kísérleti gyártás után, 1924 tavaszán kezdi meg a termelést. 1938-ban Gránit Porcelán és Kőedénygyár, majd 1950-től Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyár lett a neve. Megnyitása pillanatában Európa egyik legnagyobb és legmodernebb kőedénygyára volt. A történész elmondta, a „kispesti Gránit”, mint márka, a mai napig népszerű, kereskedelme folyamatos. A gyűjtemény éppen ezért tartotta fontosnak, hogy megtalálja a gyár gyűjtőit, szerelmeseit. A legnagyobb közösségi hálón létrehoztak egy csoportot, Gránit kiállítás-2019 cím alatt, melynek jelenleg 152 tagja van. E csoportban információk cserélnek gazdát, fotókon látható egy-egy gyűjtemény. A Gránit gyár bezárása óta eltelt idő mit sem változtatott népszerűségén. A Gránit gazdag és változatos forma- és mintakészlete szemet gyönyörködtető és mai napig meglepően modern.

Mohay Orsolya művészettörténész, a gyűjtemény munkatársa arról beszélt lapunknak, hogy a Gránit gyűjtői köre sokféle és izgalmas nézőpontot tár elénk. A tárgyak esztétikai megjelenése mellett többen praktikus formaviláguk miatt gyűjtik és használják mai napig háztartásukban, mások egy-egy tárgycsoport forma-és dekorvariációit gyűjtik össze, és van, akit a reklámcélra megrendelt áruk vonzanak. A csoportban szerzett információk nagyban hozzájárultak a kiállítás koncepciójának kialakításához. Elmondta, a gyűjtők segítségével és a gyűjtemény anyagával olyan egyedülálló és izgalmas kiállítást igyekeztek létrehozni, mely a két világháború közötti időszak konyhai kőedénytárgyain keresztül mutatja be a korszak változásait, az ipari modernizációt, a lassan átalakuló életmódot, a konyhai gépesítés, az új szokások létrejöttéhez alakuló formai és dekorációs világot.

Kiállítók: Barna Gábor, Beleznay Ibolya, Braxátor Laura, Emődi Attila, Kiss Gábor Iván, Oláh Csilla, Patay Ildikó, Sebők Judit, Sisákné Weber Orsolya, Tóth Bernadett, Záhonyi Barbara és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény.