HÍREK  2019. június 01.      1,599
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tehetségek a Tanext Teraszon

Hagyományteremtő szándékkal megtartották a Tanext Terasz nyitó napját a kispesti Comenius Iskolacentrumban a József Attila utcai telephelyen. A tervek szerint havonta egy alkalommal az iskolák tehetséges tanulóinak produkcióinak bemutatói és izgalmas közösségi programok szerepelnének a a Terasz kínálatában.

 

Tehetségek a Tanext Teraszon
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A ma már három iskolát (Tanext Akadémia Szakközépiskola, a Comenius Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Pinokkió Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola) magába foglaló Comenius Iskolacentrum 2016-ban költözött Kispestre, a korábbi Havas Henrik-féle médiaintézet helyére. A három intézmény szakmai tevékenysége bár különböző, mégis abban hasonlóak, hogy komoly művészeti tevékenységet folytatnak, és olyan speciális nevelési igényű gyerekek járnak ide, akiknek az oktatásáról az állam nem gondoskodik, hiszen zömében valamiben problémásak, sérültek, halmozottan hátrányos helyzetűek.

Legfontosabb küldetésük, hogy elvigyék a gyerekeket az érettségiig, szakmát adjanak a kezükbe és „kicsalogassák” belőlük azt, amiben tehetségesek. Ez talán a legnehezebb, mert meg kell érteniük, hogy nem elég, ha valamiben tehetségesek – mondta az iskolák szakmai munkáját felügyelő Kajos László a Terasznyitón. Mert azon túl, hogy szereplési lehetőséget, közösségi élményt biztosítanak majd minden hónapban tanítványaiknak, szeretnének „beköszönni” a kerületben élőknek és megmutatni Kispestnek, hogy „nem csak hangosak vagyunk”, hanem számtalan tehetséges fiatal tanul az intézményben. A gyerekek nevelésben talán az egyik legfontosabb, hogy megtanítsák nekik a konfliktuskezelést, a mások iránti toleranciát, hiszen ezek a gyerekek hátrányos környezetből érkeznek, ezért is vannak szociális munkások, pszichológusok is a gyerekek körül – hangsúlyozta Kajos László.

A három iskola mindegyikében, az alapképzés mellett foglalkoznak a művészeti ágak valamelyikében tehetségesnek mutatkozó fiatalokkal. Van olyan növendékük, aki ide jár, itt tanulja a közismereti tárgyakat, de művészeti képzésre az erre hivatott szakintézményben, például a konzervatóriumban tanul. De több tanulójuk szerepelt már sikeresen különböző zenei versenyeken. A Terasz-bemutatókat a tervek szerint minden hónap utolsó csütörtökén tartják majd, amelyekre meghívják a környék oktatási intézményeit, a civilszervezeteket és mindenkit, akit érdekel az itt folyó oktatás, nevelés. Bár hamarosan itt a nyári szünet, de az ide járó gyerekeket nem „eresztik szélnek”, mert nekik a nyár folyamán 140 óra nyári gyakorlatot kell még teljesíteniük. Ezért is tervezik, hogy a nyáron is lesznek programok: június 27-én 16 órától lesz Artcafé, július 25-én nyár esti vigadalom és augusztus 29-én nyárbúcsúztató koncert – tudtuk meg Matiszlovicsné Horváth Éva szakképzési vezetőtől.

Az első Tanext Terasz színes forgatagában volt fiatal tehetségek pódiuma, tárlata, klasszikus és könnyűzene, roma népzenekar, dzsesszzenekar, rockzenekar, színházi bemutató, énekkar, kézműves foglalkozás, hajszobrász, zsonglőr.