HÍREK  2019. június 18.      838
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Működnek a tűz-vízcsapok

Üzembe helyezték a tűz-vízcsapokat a Fővárosi Vízművek szakemberei. Az öt átalakított kutat szeptember végéig használhatják majd a kispestiek. A nyári hőség enyhítésére az önkormányzat párakapukat is üzemeltet, többek között a Kossuth és a Kós téren, de nyaranta több ezer palackos vizet is kiosztanak az önkormányzat dolgozói és diákmunkásai.

 

Működnek a tűz-vízcsapok
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Harmadik esztendeje már, hogy Lázár Tamás önkormányzati képviselő javaslatára vízcsappá átalakító szerkezeteket szerelnek a Vas Gereben utca–Nádasdy utca sarkán, a Kós Károly tér–Pannónia utca sarkán, a Vak Bottyán utcában a KÖKI Terminál oldalában, az Üllői út–Dobó Katica utca sarkán és a Zalaegerszeg utca–Pannónia út (Zoltán utca 61.) sarkánál lévő tűzcsapokra úgy, hogy az a csap eredeti funkcióját nem zavarja, viszont friss vizet biztosít a nyári kánikulában. A tűzcsapokra szerelt szerkezeteket tavalyelőtt vásárolta az önkormányzat, így a szezon utáni karbantartást követően ugyanazokat szerelik vissza minden évben. Az elfogyasztott víz mennyisége után fizetendő számlát az önkormányzat állja – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

A csapok felszerelését és felügyeletét végző Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési iroda munkatársa, Camara-Bereczki Ferenc kérdésünkre elmondta, a kutak takarékosan működnek, hiszen egyszerre csupán 15 másodpercig, egy ivásnyi, úgy másfél-két deciliter kellemesen hideg vizet lehet belőle nyerni, így nincs mód az ivóvíz pazarlására. Ennek ellenére ez a módszer országosan még sajnos nem terjedt el, pedig a meglévő 32 ezer tűzcsap korlátlan lehetőséget biztosítana. A fővárosban is alig 60-70 darab van belőle, az is inkább a belső kerületekben, pedig az utcai, közterületeken üzemeltetett kék nyomókutak megszűnésével nincs lehetőség az ivóvízhez jutáshoz – tudtuk meg a szakembertől, aki felhívta a kispestiek figyelmét arra, hogy ha meghibásodott csapot találnak, írjanak a varosgazd@kispest.hu e-mail címre.

A tűzcsapokat vízivásra is alkalmassá tevő szerkezet magyar fejlesztésben készült, amelyet az építész karra járó egyetemistákból álló csoport talált ki néhány évvel ezelőtt Tudományos Diákköri Dolgozatként. Ez a letisztult mérnöki szerkezet bármely magyarországi tűzcsapot képes másodpercek alatt ivókúttá alakítani ott és amikor éppen szükség van rá, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. A megoldás környezetkímélő, gazdaságos, mert egy átlagos ivókút árából 5 ivócsap készül, egészséges, mert könnyen pótolható a szükséges folyadék a nyári melegben és úgy célszerű és praktikus, hogy a tűzoltók munkáját sem zavarja.