HÍREK  2019. július 11.      1,339
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb parkolóhelyek épülnek

Félszáz új parkolóhelyet alakítanak ki a Berzsenyi utca és az Üllő út találkozásánál. A tervek szerint egy hónapon belül befejeződik a munka, amelyre 30 millió forintot fordít az önkormányzat.

Újabb parkolóhelyek épülnek
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Ez korábban egy elhanyagolt terület volt, sokat panaszkodtak az itt élők a pavilonokra és környezetükben az áldatlan állapotokra. Ezeket megszüntettük, most pedig a lakók igényeinek megfelelően több mint 1500 négyzetméteren ingyenes, parkosított parkolót alakítunk ki 50 férőhellyel. Harmincmillió forintot költünk a beruházásra, és azt tervezzük, hogy egy hónapon belül el is készül. Így a kis parkkal, a vizes játszótérrel, a bölcsőde, az óvoda és a gyermekorvosi rendelő felújításával, valamint a háziorvosi rendelő induló korszerűsítésével, és a Puskás iskola udvarának átépítésével az egész terület megújul, és az Üllői úttól az Ady Endre útig rendezett terület fogadja a kispestieket – tudtuk meg Kispest polgármesterétől, aki ma tekintette meg a munkálatokat.

Gajda Péter elmondta lapunknak, hogy az elmúlt öt évben több száz parkolót építtetett az önkormányzat Kispest-szerte, azért, hogy a gócpontokon – Határ út, KÖKI, lakótelepi részek – kialakult parkolási gondokat ingyenes parkolókkal tudja enyhíteni. A polgármester hozzátette, ennek a beruházásnak is fontos eleme a kerületi zöldfelület növelése, ami több mint 10 ezer négyzetméterrel gyarapodott az elmúlt években. Itt most újabb 150 négyzetméterrel több zöld lesz, valamint 15 árnyékoló fát is ültetnek.

Patek Gábortól, az építkezést koordináló Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetőjétől megtudtuk, a parkoló gondolata a vizes játszótér tervezése közben merült fel, először 2013-ban, mert a hivatal a tervezés során számolt az érdeklődés megnövekedéséből adódó parkolóhely-igény növekedésével. A területen működött közterületi pavilonok bérleti szerződését a határidő lejárta után az önkormányzat nem hosszabbította meg, a pavilonok egy részét a hivatal kényszerbontatta, másokat a tulajdonosok bontatták el. Most 44 normál, 2 mozgássérült, 2 szélesített családi, valamint elektromos autók töltésére további 2 helyet alakítanak ki autótöltő elhelyezésével.

Az irodavezető azt is elmondta, hogy a lakótelepi parkolási gondokon segít a közelmúltban kialakított 32 parkolóhely is a Batthyány utcában a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) kirendeltségével, az önkormányzat irodaépületével, az Atatürk téri és a Fő utcai boltokkal közrezárt területen. A területen korábban működő szelektívhulladék-udvarra évek óta sok lakossági panasz érkezett, hiszen sokan ezt a területet lomtalanításra használták, ide hordták a régi bútorokat, egyéb a háztartásban fölöslegessé váló lomokat, a köztisztaság fenntartását nem lehetett megoldani. Ezért az önkormányzat tulajdonosi bizottsága döntött ennek felszámoltatásáról, amelyet az FKF Zrt. el is végzett.