HÍREK  2019. július 29.      765
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb diagnosztikai eszközöket kap a szakellátás

Tavasz óta a harmadik ultrahangkészüléket próbálják ki a szakrendelésen. A Kispesti Egészségügyi Intézet ebben az esztendőben közel 150 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól működésre és eszközparkjának fejlesztésére – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

Újabb diagnosztikai eszközöket kap a szakellátás
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A Kispesti Egészségügyi Intézetben havonta 1000-1500 ultrahangos diagnosztikai vizsgálatot végeznek, ezért is fontos az önkormányzatnak, hogy a kispestiek megbízható pontosságú és a lehetőségekhez képest gyors ellátást kapjanak, amelyet korszerű gépekkel végeznek el az itt dolgozó orvosok. Az új beszerzésektől egyértelműen a várólisták rövidülését várják, hiszen a jó szakemberek mellé hamarosan kiváló eszközöket szereznek be. Az eszközpark bővítése és az intézmény korszerűsítése évek óta folyamatosan zajlik. Tavaly év végén a fogászati ellátás egy panorámaröntgent kapott és a jelenleg folyik az épület földszinti betegfogadó terének teljes átalakítása is – mondta Gajda Péter, amikor az intézmény főigazgatójával, Dr. Kumin Mariannával és Vinczek György alpolgármesterrel megnézte azokat a kipróbálás alatt lévő eszközöket, amelyek hamarosan munkába is állnak a szakrendeléseken.

Dr. Kumin Marianna kérdésünkre részletesen elmondta, milyen eszközök vásárlása került szóba, amelyek már komplex, azaz a nyálmirigyektől, az ízületekig, szinte minden testtájék vizsgálatára alkalmasak: a Hitachi Arietta 65 típusú felső kategóriás kardiológiai ultrahang-diagnosztikai készülék funkcionálisan könnyen kezelhető, minőségében lényegesen többet nyújt az előző 11 éves készülékhez képest. Megvétele jelenleg már folyamatban van. A Radiológiai osztályon jelenleg működő eszköz mellé, második ultrahangkészülékként, ugyancsak új eszköz vásárlása zajlik. Jelenleg még kipróbálás alatt áll minőségében közel két azonos készülék (az egyik SonoScape gyártmányú P22 típusú általános radiológiai ultrahang diagnosztikai készülék, a másik Novelmedix Alpinion E-Cube 8 típusú készülék) döntően a hasi és lágy rész ultrahang-diagnosztika megsegítése céljából. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy párhuzamosan is végezhessenek ultrahangos vizsgálatokat, ami egyrészről a várólisták csökkenését is jelentheti, valamint lehetőség nyílik ezáltal fiatal rezidens orvosok alkalmazására annak reményében, hogy hosszú távon is itt maradnak majd az intézetben.

A további fejlesztési tervekről a főigazgató elmondta, hogy az eszközök fejlődése hozza magával, hogy lassan a „vegyszert és a filmet” átveszi a digitalizáció. A jelenleg használt, négy évvel ezelőtt vásárolt mammográfiás készüléket is hamarosan le kell majd cserélni korszerűbbre, amellyel nemcsak a gyorsabb lesz (hiszen másodpercek alatt megjelenik a kép az orvos számítógépén), hanem pontosabb is a diagnosztika.