HÍREK  2019. július 30.      872
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bogdányi Istvánt köszöntötték

Puncstortával, ajándékcsomaggal és emléklappal köszöntötte Bogdányi Istvánt 90. születésnapja alkalmából Vinczek György alpolgármester. Huszár Erzsébet idősügyi tanácsos is jelen volt az eseményen.

Bogdányi Istvánt köszöntötték
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Bogdányi István 1929. július 27-én született, 4 éves kora óta él Kispesten, szülei akkor költöztek be jelenlegi házukba a Jókai utcában. Édesapja a Nyugati téri postán dolgozott, Kispestre költözésük után az Ady Endre úton közlekedő villamossal járt be dolgozni.
Apai ágon nagyszülei sváb származásúak, anyai nagyanyja pedig francia felmenőkkel rendelkezik. Édesanyja és édesapja is Dunabogdányba születtek, így vették fel anno a Bogdányi nevet.

Pista bácsi 1963 és 1989 között a francia nagykövetségen dolgozott, sokféle pozícióban. Főzött, felszolgált, kutyát etetett és sétáltatott, ha éppen azt kellett. A 26 év alatt a Magyarországon megforduló összes államfővel, császárral és királlyal találkozhatott, pincérként mindegyiküket kiszolgálhatta. Legemlékezetesebb találkozója – amelynek emlékét egy bekeretezett fotó őrzi a falon – II. János Pál pápával volt, akivel 1991-es magyarországi látogatása alkalmával adódott lehetősége személyesen találkozni.
1989-es nyugdíjazása után még sokáig hívták vissza a különböző követségekre a fontosabb fogadásokra felszolgálni.

Pista bácsinak első feleségétől 2 lánya van, akiktől 5 unokájuk, 3 dédunokájuk – a 4. most fog születni – és 3 ükunokájuk van. Szombaton 20 fős, szűk családi körben ünnepelték Pista bácsi születésnapját.

Hatalmas kertjüket felesége, a 82 éves Kati néni tartja rendben, akivel 1988 óta házasok. Pista bácsi csak a ház körüli műszaki/technikai teendőket látja el. Pár hete a pinceajtó flexelése közben megcsúszott a gép és megsértette bal karját, ezért most gipszben van.

Pista bácsi jó egészségnek örvend, szívesen mesél a diplomaták között eltöltött éveiről és a Puskás Öcsivel való találkozásairól.