HÍREK  2019. augusztus 30.      825
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórumot tartottak a wekerlei építési szabályzatról

Lakossági fórumon ismertették a Wekerletelep Kerületi Építési Szabályzatának tervezetét csütörtökön, a Mátrix Oktatási Központban. Az új szabályozás célja, hogy megőrizze a műemléki jelentőségű terület építészeti értékeit, és ehhez igazítsa a 21. századi lakhatási igényeket.

Fórumot tartottak a wekerlei építési szabályzatról
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Kispest Önkormányzata elkészítette az Ady Endre út – Bercsényi utca páros oldala – Nagykőrösi út – Határ út által határolt területre vonatkozó Kerületi Építési Szabályzat, a Wekerletelep KÉSZ tervezetét. A partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerint a dokumentációt a mostani lakossági fórumon is megismerhették a civil- és társadalmi szervezetek, illetve a kispesti lakosok. Berencz Ibolya főépítész elmondta, a legfontosabb feladat az volt, hogy az új szabályozás megfeleljen a megváltozott jogszabályi környezetnek, és a megújított fővárosi településrendezési eszközökhöz igazítsák a 15 évvel ezelőtt készült wekerlei Speciális Szabályozási Tervet.

Az építési szabályzat tervezetét alátámasztó javaslatokat a KASIB Mérnöki Manager Iroda Kft. részéről Sin Emília településmérnök, vezető tervező és Nagy Attila építészmérnök ismertette. A KÉSZ előírásai a környezet alakítására, az építészeti örökség védelmére, közlekedési, környezetvédelmi szempontokra, építmények elhelyezésére és közművek kialakítására, az építési övezetekre és a beépítésre nem szánt területekre vonatkoznak majd.

Több észrevétel és javaslat is elhangzott a fórumon, szó esett egyebek mellett a parkolási problémákról, a lakóházak bővítéséről, a tetőtér-beépítésekről és melléképületek elhelyezéséről, a csapadékvíz-elvezetés problémáiról és az épületek szigetelésének lehetőségeiről. A véleményeket 2019. szeptember 6-ig várják a Főépítészi Iroda (1195 Budapest, Városház tér 18–20.) címére vagy a foepitesz@kispest.hu e-mail-címre. Az új wekerlei építési szabályzatot várhatóan még idén elfogadja a képviselő-testület, a rendelet januárban léphet hatályba.