HÍREK  2019. szeptember 28.      761
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Őszi terménybemutató és díjátadó

Hagyományosan a Mihály-napi búcsúhoz kapcsolódóan őszi terménybemutatót és dísznövény-kiállítást rendezett a Kispesti Kertbarát Klub és az önkormányzat a Kispesti Kaszinóban. Jutalmazták a legszebb konyhakerteket, valamint a legaktívabb amatőr kertészeket is. Az országos versenyre idén az Árnyas kertet jelölték.

Őszi terménybemutató és díjátadó
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Kispest Önkormányzata, a Kispesti Kertbarát Klubbal karöltve – csatlakozva Kovács Szilvia ötletgazda (Karcag) által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz – idén is meghirdette „A legszebb konyhakertek” című versenyt. Nyolc jelentkező kertjét zsűrizte két alkalommal, tavasszal és augusztusban a háromtagú zsűri.

Tóth Tibor, a Kispesti Kertbarát Klub elnöke köszöntő beszédében beszélt arról, hogy a csaknem száz tagot számláló klub, amely tagja a Kertbarátok Országos szövetségének 1962 óta tevékenykedik. E hosszú időszakban folytatott munkában elévülhetetlen érdeme van Dávid Miklósnak, Kispest díszpolgárának, aki megalakította és hosszú ideig vezette a klubot.

Az eseményen szintén jelen lévő, az ide városünnepen Kispest díszpolgára címmel jutalmazott százesztendős Bálint gazda arról beszélt, hogy öröm és boldogság egy ilyen szép és gazdag kiállításon részt venni és találkozni azokkal, akik ezt létrehozták, hiszen a termőföld nem lesz több a Földön, így minden apró kezdeményezés, a használható földterület megművelése komoly feladat lesz az elkövetkező időszakban. „Minden talpalatnyi föld legyen megművelve!”– bíztatta a jelenlévőket, mert mint mondta, csaknem egymillió kiskert van, amelynek csupán egyharmadát gondozzák, művelik szakszerűen.

Az idei díjazottak Bogó Józsefnétől, a Környezetvédelmi Bizottság vezetőjétől vehették az elismeréseket és az ajándékokat. Somogyváriné Seregi Zsuzsanna és Szíjártó Ferencné különdíjat kapott. A zsűri jutalmazta a Vass iskola, a Bolyai iskola kertjeit, valamint kertgondozáshoz szükséges eszközöket és virághagymákat kapott a négy közösségi kert, az Első Kis-Pesti Kert, az Aranykatica, a Zengő és az Árnyas kert.