HÍREK  2019. október 01.      1,059
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köszöntötték a kispesti időseket

Az Idősek Világnapján tizenegyedik alkalommal köszöntötte a kispesti időseket ünnepi műsorral az önkormányzat és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat a KMO-ban.

Köszöntötték a kispesti időseket
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Az ENSZ először 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, azért, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel és azért, hogy az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába, a gazdaság körforgásába. Ezen a napon az egész világ áttekinti az időseket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és számos megmozduláson, rendezvényen hívják fel minden korosztály figyelmét arra, hogy a társadalom minden rétegének felelősséggel kell gondolkodnia az idős kor kérdéséről, az idős emberek helyzetéről.

A hagyományos rendezvényen a művelődési ház színházterme megtelt a gondozó szolgálat ellátottjaival, a nyugdíjas civilszervezetek meghívottjaival és a vendégekkel. Köszöntőjében Balázs Piroska intézményvezető arról beszélt, hogy az idősödés folyamata számtalan kihívást, feladatot, felelősséget jelent a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat számára. Az intézmény négy telephelyen, kilenc szakmai egységben nyújt sokféle ellátást, idén 650-700 ellátott számára biztosította a gondozást: 91-en 90 év felettiek, a 60 és 89 év közöttiek száma 524, a 60 alattiak 59-en vannak. Elmondta, hogy az intézmény szolgáltatásai bővültek az Alzheimer Café programmal, a gyalogló idősek klubjával és a pingpong klubbal, amelyik már a Kispesti Szenior Egészségmegőrző és Sportegyesület nevet viseli. Tervük a test és a lélek harmonizációját megteremtő Segítő Kéz Szépítő Műhely létrehozása. Az intézményvezető hosszú, boldog, egészségben gazdag, aktív nyugdíjas éveket kívánt a megjelenteknek.

Kispest polgármestere úgy fogalmazott ünnepi beszédében, hogy ez a nap leginkább a köszönetről, a tiszteletről, a megbecsülésről, az elismerésről és az önkormányzat felelősségéről is szól. Elmondta, amikor ezekre gondol, azok az ügyek is eszébe jutnak, amiket együtt határoztak el a tavaly alakult Idősügyi Tanácsban, és azok a pillanatok is, amikor idősklubban vagy nyugdíjas rendezvényen tud közvetlenül beszélgetni az idősekkel, és megtiszteli az időseket azzal is, hogy elfogadja tanácsaikat, észrevételeiket, de akár a jogos kritikát is. Gajda Péter hangsúlyozta, hisz abban, hogy az összes program, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtástól, az időstanácson keresztül az intézményhálózat fenntartásáig és a különböző tanfolyamokig, támogatásokig mind arról szól, hogy az önkormányzat megbecsüléssel, tisztelettel és köszönettel fordul az idősek felé, és támogatja, akinek erre szüksége van. Végezetül megköszönte a sok idős embernek, hogy sokat tettek a közös sikerekért, részt vettek a kerület fejlesztésében.

Burány Sándor országgyűlési képviselő a tapasztalat és a tudás fontosságáról beszélt. „Mindnyájunk tapasztalatára és tudására szükség van, fiatalokéra és idősekére, ahhoz, hogy a világ teljes legyen, és közös cselekvésre, hogy jó irányba haladjon… Minden, amit tudunk, azt az önök generációjától, önöktől, nagyszüleinktől, dédapáinktól, dédanyáinktól is tudjuk. Ez a tudás nem nélkülözhető, nem félresöpörhető, ellenkezőleg, építeni kell rá, mert ez a tudás tiszteletet érdemel. Mindaz, ami az országban ma van, az önök munkájának gyümölcse is. Nemcsak a fiataloké, hanem az idősebb generáció munkája is benne van, sőt elsősorban az idősebb generáció munkája van benne. Amikor tehát az idősek világnapján megemlékezünk, elsősorban azért jövünk össze, hogy megadjuk a tiszteletet ennek a tudásnak, annak a kultúrának, amit önöktől örököltünk. Azt kívánom önöknek, hogy ezeket a tapasztalatokat még hosszú évekig mondják el, mert szükségünk van rá” – fogalmazott.

A beszédeket követően Csepregi Éva a Neoton együttes slágereivel szórakoztatta a közönséget, majd köszöntötték a Segítő Kéz legidősebb ellátottjait, a 104 éves Gróf Lászlónét és a 97 éves Szőcs Gyulát, akik személyesen nem vettek részt az ünnepségen.

A rendezvényt az önkormányzat, a KMO és a PENSIO Közétkeztetési Kft. támogatta.