HÍREK  2019. október 28.      889
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megkoszorúzták a Kispesti Nemzetőrség emléktábláját

A Kispesti Nemzetőrség megalakulásának évfordulóján tartottak megemlékezést és koszorúzást a Városháza falán lévő emléktáblánál.

Megkoszorúzták a Kispesti Nemzetőrség emléktábláját
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

„1956. október 28-án ebben az épületben alakult meg a Kispesti Nemzetőrség. A kispesti szabadságharcosok tiszteletére Kispest Önkormányzata és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete állította 2016-ban” – olvasható a Városháza Kossuth utcai oldalán lévő emléktáblán. Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy hálával kell gondolni azokra, akik akkor a nemzetőrségben és a forradalmi bizottságban itt dolgoztak, szervezték a mindennapi életet, a közbiztonságot. Az emléktábla megkoszorúzásakor emlékezni kell rájuk. Külön köszöntötte az ünnepségen megjelent ’56-osokat: Apró Józsefet, Jancsovics Jánost, Karácsony Ernőt, Égi Pált, Csabai Ernőt és Nagy Mihályt.

A köszöntőt követően a Bolyai iskolából két tanulója mondott verset: Zas Lóránt „Novemberben” című versét Lukász Kamilla, Márai Sándor „Mennyből az angyal” című költeményét Szlaby Dániel szavalta el.

Apró József, a Kispesti Nemzetőrség egykori vezetője elmondta, hogy legfőbb feladatuk a rend fenntartása volt és az, hogy az éhező embereket ellássák élelemmel.

A megemlékezés végén az ’56-os szervezetek nevében Jancsovics János, Égi Pál, Karácsony Ernő és Apró József, az önkormányzat nevében Vinczek György és Balogh Pál koszorúzta meg az emléktáblát.