HÍREK  2019. november 07.      1,442
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A „bödönös” közétkeztetés ideje lejárt?

Változás jöhet a kerületi közétkeztetésben. Közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat a kerület óvodai, iskolai és szociális intézményi közétkeztetésére. A pályázatra hárman jelentkeztek, a jelenlegi szolgáltató nem pályázott. Az úgynevezett „bödönös”, újramelegítős konyhák kora lejárt, a változás az egészségügyi gyakorlatból érkezhet – vélekedik Vinczek György alpolgármester.

A „bödönös” közétkeztetés ideje lejárt?
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Évek óta érzékeny téma Kispesten a közétkeztetés. Az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége biztosítani az óvodákban és az iskolákban, valamint a szociális ellátórendszerben a közétkeztetést. (A kerület bölcsődéiben helyben főznek az ott gondozott kisgyerekekre. a Szerk.) Az elmúlt öt évben az önkormányzat folyamatosan, hónapról-hónapra figyelemmel kísérte a szolgáltató tevékenységét, rendszeresen egyeztetett az ételek minőségétől, mennyiségéről. Évek óta rengeteg a panasz, és ezzel párhuzamosan a szolgáltató folyamatosan emelni kívánta az étkezés normaárát. Ezért is került idő előtt közbeszerzésre a kerületi közétkeztetés biztosítása, mert a szerződés szerint a jelenlegi szolgáltató már nem emelhetne az alapanyagárakon, de a jelenlegiből nem tudják kigazdálkodni a megfelelő szolgáltatást – szögezi le határozottan a kerületi közétkeztetést felügyelő alpolgármester, Vinczek György.

Az alpolgármestertől megtudtuk: a jelenlegi szolgáltató, amelyet 2012-ben, a tíz évre szóló szerződéskötéskor még Pensio17 Kft.-ként ismertek meg kerületszerte, ma már jogutódként a Klassz Menza Kft. néven működik.

Mindamellett, hogy a közétkeztetési piac alaposan megváltozott, az elmúlt évek „menzareformja” is nehezítette a közétkeztetés minőségének változtatására tett kísérleteket, hiszen az egészséges táplálkozás érdekében komoly és jelentős változásokat vezettek be 2014-ben. Ezek a változások alaposan megbolygatták a gyerekek étkeztetését, hiszen ők és a családjuk sem voltak ezekre a nagymértékű változásra felkészülve. Az intézményekben találkoztak először a gyerekek az új ízekkel, ételekkel és azzal, hogy több zöldséget, halat, sőt teljesen más technológiával feldolgozott élelmiszereket kell ezentúl fogyasztaniuk.
Az alpolgármester szerint a közétkeztetés minősége sokszor azokon a szakácsokon múlik, akik a főzőkonyhákban dolgoznak. Az is látszik a közétkeztetési piacon, hogy koncentrálódik a szolgáltatók köre, azaz egymást vásárolják fel a szolgáltatók, valószínűleg azért, mert gazdaságilag egyre nehezebb a megfelelő minőségű étel előállítása.

Hogy a változó piaci viszonyokban mit tehet az önkormányzat? Felmerülhet az is, hogy hozzon létre saját céget az önkormányzat a főzésre – válaszolja Vinczek György, de ezt a lehetőséget vizsgálva, sőt, vidéki önkormányzatokkal konzultálva arra a következtetésre jutottunk, hogy az a csaknem 4000 adag étel, amely a kispestiek napi ellátását szolgálja, még nem az az optimális adagszám, amelynél a beszerzés és a feldolgozás költsége gazdaságosan térülne meg. Jóval magasabb áron tudna az önkormányzat főzni, mint az eddigi alapár, ami két-háromszáz forintos emelkedést is hozhatna. És mint a bölcsődei tapasztalatok is mutatják, ahol minden intézményben külön-külön főznek napi 80-100 adagot, komoly gondot okoz a megfelelő munkaerő biztosítása

Vinczek Györgytől megtudtuk azt is, hogy már új és korszerűbb szolgáltatásokban gondolkodnak a piaci szereplők. Az innováció az egészségügyből érkezhetne, hiszen sok konyha áttérne az egészségügyben már gyakori úgynevezett „tálcás”, előre csomagolt kiszolgálásra. Azaz az úgynevezett „bödönös”, újramelegítős konyhák kora lejárt. Már vannak erre kísérletek, mi magunk is tárgyaltunk már a Heim Pál Gyermekkórház beszállítójával, aki jelezte, hogy ők hamarosan áttérnek a kórházban erre, és felajánlották a közös gondolkodás, kipróbálás lehetőségét. Változásra mindenképpen szükség van, mert ahol a szülők is fizetnek a gyerekek étkezéséért, ott igencsak érzékenyek az árak és a minőség alakulására. De a legutóbbi felmérés szerint a szülők még többet is fizetnének, ha garantáltan javulna az ételek minősége – teszi hozzá az alpolgármester.