HÍREK  2019. november 21.      1,713
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Faültetési program zajlik kerületszerte

A Zöldprogram keretében a Zöldprogram Iroda koordinálásával újabb fákat ültettek el eddig és ültetnek az elkövetkező időszakban Kispest-szerte a Közpark Kft. munkatársai. Az egyik helyszínen, az Élmunkás lakótelepen – a Vas Gereben utca, Mikó utca, Zalaegerszeg utca közötti kis parkban – Gajda Péter polgármester, valamint két alpolgármester, Vinczek György és Varga Attila is részt vett az ültetésben.

Faültetési program zajlik kerületszerte
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A polgármestertől megtudtuk, a 2006-ben megszületett Zöldprogram keretében folyamatosan újultak és újulnak meg a zöldterületek, játszóterek, kisebb, nagyobb parkok. Ez idő alatt 10 ezer négyzetméterrel lett több a zöldfelület Kispesten, és mintegy ezer új fát is ültettek ez idáig. Az őszi ültetési program keretében, októbertől várhatóan december elejéig a friss telepítések befejeződnek. Összességében 183 facsemete telepítését rendelte meg az önkormányzat, további 57 fiatal fát pótlásként ültetnek majd el. A telepített fák többsége hárs, juhar, déli ostorfa, platán, de van néhány díszkörte és vérszilva is.

A Zöldprogram Iroda tételes tájékoztatása szerint az idei közösségi költségvetés szavazásakor a Kertvárosból a fásításra érkezett a legtöbb szavazat, így a városrészre eső 6 millió forintból elindult a program. A kertvárosi facsemeték telepítése (120) 72 százalékban a közösségi költségvetés terhére, a többi pedig a Zöldprogram Iroda költségvetéséből történik.

A Kertváros önkormányzati képviselője, Vinczek György alpolgármester elmondta azt is, hogy bár alapos és körültekintő tervezés előzte meg a fásítási akciót, ám amikor a tényleges telepítésre került volna sor, sokan, minden 6. kertvárosi, mégiscsak tiltakozott az ellen, hogy az ő háza közelébe fát ültessenek. Legfőképpen azért, mert a lombos fák által lehullajtott leveleket az ingatlantulajdonosoknak kell összetakarítaniuk. Az alpolgármestert ez a hozzáállás nagyon meglepte, hiszen az amúgy is „fahiányos” kertvárosban sok-sok fának volna még helye. Ennek ellenére voltak, akik örültek az akciónak, és voltak, akik nem is várták meg az önkormányzat programját, saját költségen láttak hozzá a fásításhoz. Köszönet nekik érte! A lakossági ellenállás nem veszi el a kedvünket, várjuk a kertvárosiak jelentkezését! – tette hozzá Vinczek György.

A kerület egyéb pontjain, hét helyszínen 37 facsemetét ültetnek el, az év közben felmerült lakossági és egyéb igények alapján állították össze az ültetési rendet.

Hat kerületi helyszínen 26 fa telepítését civil kezdeményezésre végezték a szakemberek például a Petőfi utcai iskolánál (4), illetve a „10 millió fa, Kispest” program keretében (22). Ezeknél a munkáknál a Zöldprogram Iroda biztosította a telepítésekhez a kéziszerszámokat, a termőföldet, a támasztó rudakat, a szaktanácsadást, míg a civilek a facsemetéket és az ültetéssel együtt járó munkát.

Novemberben további ún. határozaton alapuló, azaz kötelezően telepítendő 57 facsemetét ültettek részben a Mészáros Lőrinc utca 179. számmal szembeni zöld területen, részben a Temesvár utca mentén. Ezeket építkezés miatt (Lehel utca 2.) kivágott fák pótlásaként az építtető telepítette a Zöldprogram Iroda által kijelölt területeken.