HÍREK  2019. november 26.      1,094
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tiltakozó kiállítás a családi erőszak ellen

A Városháza Tárlatok történetében szokatlan kiállítás nyílt a Polgármesteri Hivatal aulájában: a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) és az önkormányzat figyelemfelhívó, gondolatébresztő installációkat állított ki a nők elleni erőszakról, amelyeket december 10-ig láthatnak a hivatalba érkezők.

Tiltakozó kiállítás a családi erőszak ellen
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A kiállítást Kispestre hozó Paróczai Anikó, aki Kispest egyenjogúsági és átláthatósági tanácsnoka is, az új képviselő-testület első ülésén arra tett javaslatot, hogy az önkormányzat vegyen részt a „16 Akciónap” elnevezésű országos kezdeményezésben. A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10., az emberi jogok világnapja között rendezik meg civilszervezetek és magánszemélyek, azért, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. Magyarországon az általános vélekedés szerint csak migránsok követhetnek el erőszakot, pedig a nők 42 százaléka számol be arról, hogy érte már őket szexuális zaklatás, és 9 százalékuk már szexuális bántalmazás áldozata lett – mondta el Paróczai Anikó.

A kiállítást megnyitó Füri Judit röviden ismertette az idén 25 éves NANE tevékenységét, és örömét fejezte ki, hogy a kispesti önkormányzat helyet adott a kiállításnak, amely háromféle módon próbálja bemutatni a probléma lényegét. A Városháza falain molinókra nyomtatva a bántalmazást túlélők gondolatait és közösségi fotóit láthatjuk. A „néma tanúk” installációkon az elmúlt egy évben bántalmazott és meghalt nőkre emlékeznek, akik bár kértek, nem kaptak segítséget, tragédiával végződött az életük. Nem magánügy a családon belüli erőszak, ezért is elengedhetetlen, hogy az őket segítő jogi és szociális szakemberek képzésében szerepeljen ez a téma is, hiszen az elkövetők remekül tudják manipulálni, befolyásolni, megtéveszteni a környezetüket – szögezte le Füri Judit. A kiállítás harmadik elemeként ruhákat látunk annak szimbolizálására, hogy az általános vélekedéssel ellentétben nem az áldozatok kihívó öltözködése vezet az erőszakhoz. Ezt példázza az is, hogy a szexuális erőszakot a családban követik el a nők, a fiatalok, a gyerekek ellen.

Vinczek György alpolgármester a megnyitón kérdésünkre elmondta, hogy nem csak most foglalkozik az önkormányzat ezzel a témával, hiszen a hivatalban és a háttérintézményekben dolgozó szociális szakemberek szinte minden nap találkoznak olyan nőkkel, gyerekekkel és néha férfiakkal, akik családi erőszak áldozatai. A KMO-ban a napokban megtartott Mondj nemet! konferencia témája is ez volt, „Nebáncs-Világ!” címmel.