HÍREK  2019. december 04.      1,016
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Találkozás Böjte atyával a Kós iskolában

Hány részből áll a szerzetesek ruhája, mit jelent a három csomó Csaba testvér madzagövén, miért az árva gyerekek nevelésével foglalkozik Erdélyben – záporoztak az ehhez hasonló kíváncsi kérdések a Kós iskolában az ott vendégeskedő Böjte atyához, aki vidáman és őszintén, színes történetekkel tarkítva válaszolt a gyerekeknek.

Találkozás Böjte atyával a Kós iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Kós Károly közelgő születésnapja (december 16.) alkalmából a Kispesti Kós Károly Általános Iskolába látogatott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója kedden. A gyerekekkel való találkozó előtt az iskola udvarán lévő kopjafánál mondott imát az iskoláért, az itt tanuló gyerekekért, és helyezte el a megemlékezés virágait a névadó Kós Károly emlékére.

Böjte atyával először az alsó tagozatosok találkoztak az iskola tornatermében, ahol a kicsinyek kórusa karácsonyi dalokkal köszöntötte a vendéget. A gyerekek a beszélgetést koordináló tanítónő, Márovics Erika segítségével érdekesebbnél, érdekesebb kérdéseket tettek föl Böjte Csabának, aki huncut mosollyal a szeme sarkában, de őszinte szívvel válaszolt minden kérdésre. Rövid szerzetesi ruhabemutatóján megmutatta a gyerekeknek, hány részből is áll az ugyancsak egyszerű anyagból készült viselet, mire is valók egyes darabjai. Kezdetben viccesen (ne felejtsen el reggelizni, ebédelni, vacsorázni), majd részletesen elmagyarázta, mire is figyelmezteti mindig a három „bog” (csomó) az övként szolgáló sodort kötélen (az első a ne gyűjts vagyont fogadalmára, a második az engedelmességre, a körülötte lévőkre való odafigyelésre, a harmadik pedig a tisztaságra).

Az árván hagyott, vagy magára maradt gyerekek befogadását 24-25 éves korában életcéljának, hivatásának választó Böjte atya 1992-ben fogadta be az első gyerekeket és teremtett nekik otthont. Az eltelt több mint 27 évben hatezer gyerek talált nála – a vele együtt dolgozóknál is csaknem háromszázan – otthonra, biztonságra. Mert „én azokat akarom szeretni, befogadni, akiket senki sem szeret!” „Hihetetlenül izgalmas egy kis gyereket kézbe venni” és figyelni, hogy abból „a kis vakarcsból” lesz valami. „A ti szüleiteknek is élmény látni benneteket! Ajándékozzátok meg a szüleiteket ezzel az örömmel!” Új utakat kell keresni és tanulni kell, hogy segíteni tudjunk! – válaszolta egy kérdésre.

Az alsó tagozatosokkal még egy kis játékra is volt idő, mert a Máréfalváról érkezett Olosz Csenge Katalin, aki szintén Böjte atya közösségében nevelkedett, vidám mozgásos dalocskát mutatott a kósos gyerekeknek.

A Böjte atyával való találkozó része volt annak a jótékonysági akciónak, amelyet minden évben megtartanak az iskolában advent idején, a Kós-hét alkalmából. Idén az adományokat, az ajándékokat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány védenceinek, árváinak ajánlotta fel a Kós iskola közössége.