HÍREK  2019. december 18.      911
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fotókon a városi ember környezete

A középiskolás és általános iskolai felső tagozatos diákok legjobb fotóiból rendezett kiállítást 2020. február 28-ig láthatják az érdeklődők a Városháza aulájában.

Fotókon a városi ember környezete
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Jelentős volt az érdeklődés az idei pályázaton. Az abból is látszik, hogy 25 pályázótól 75 pályamű érkezett, a jelentkezők szinte mindegyik kategóriába küldtek pályaműveket és egy negyedik, korábban nem tervezett kategóriában is hirdettek eredményt – mondta Varga Attila alpolgármester a „Városi ember és a környezet” című fotópályázat nyerteseinek ünnepélyes díjátadóján és a pályamunkákból álló tárlat megnyitóján a Városháza aulájában kedden. Az alpolgármester folyamatos fotózásra biztatta a gyerekeket és arra, hogy ezen keresztül is mondják el, mutassák meg másoknak, mit gondolnak környezetükről.

A pályázat célja minden évben az, hogy a gyerekek a fényképezőgép lencséjén keresztül is megfigyeljék környezetüket, megismerjék az állat- és növényvilágot, és mindez ösztönözze őket a természeti és az épített környezet megóvására, védelmére. Pályázni kizárólag a kerületben készült fotókkal lehetett három kategóriában.

A háromtagú zsűri (Tichy Judit, Zöldprogram Iroda vezetője, Tóth Tibor, a Környezetvédelmi Bizottság tagja, Getto Márton fotós) nevében Getto Márton kiemelte, hogy a mobiltelefonok világában sok-sok képet készíthetünk, de az igazi fotósnak nagyon oda kell figyelnie arra, hogy ne árassza el a világot „kevésbé jól sikerült” képekkel.
A pályázaton résztvevő gyerekek emléklapot és ajándékokat kaptak Gajda Péter polgármestertől, Varga Attila alpolgármestertől és Tóth Tibortól.

I. kategóriában: Ember és a környezet: a kontrasztok vagy a harmónia felfedezése a természet értékei és az ember által alkotott környezet között a kerületben,
1. helyezett: Szőke Anna Sára - Kispesti Bolyai János Általános Iskola - 6.b oszt.
2. helyezett: Nemes Ábel János - Ady Endre Református Általános Iskola - 6.b oszt.
3. helyezett: Mátrai Hajna Csilla - Kispesti Deák Ferenc Gimnázium - 9.ny/b oszt.

II. kategóriában: Az élő természet képbe zárt pillanatai: a lakókörnyezetünkben élő állatok vagy növényi különlegességek,
1. helyezett: Tóth Réka - Kispesti Bolyai János Általános Iskola - 5.b oszt.
2. helyezett: Németh Zsófia - Kispesti Bolyai János Általános Iskola - 6.a oszt.
3. helyezett: Mátrai Hajna Csilla - Kispesti Deák Ferenc Gimnázium - 9.ny/b oszt.

III. kategóriában: Környezetvédelem: jó és rossz példák bemutatása a kerületben (pld. szelektív hulladékgyűjtés, megújuló energiaforrások, újrahasznosítás)
1. helyezett: Fekete Anna - Kispesti Vass Lajos Általános Iskola - 8.a
2. helyezett: Mátrai Hajna Csilla - Kispesti Deák Ferenc Gimnázium - 9.ny/b oszt.
3. helyezett: Papp Annabella - Kispesti Bolyai János Általános Iskola - 8.b oszt.

Makro kategóriában:
1. helyezett: Popp Péter - BKSZC Gundel Károly Szakképző Iskola - 12. oszt.
2. helyezett: Kósa Bertalan - Kispesti Bolyai János Általános Iskola - 5.b oszt.
3. helyezett: Polgár András - Kispesti Bolyai János Általános Iskola - 7.b oszt.
Emléklaposok: Kecskés Anna Róza, Lajtner Kamilla, Szőke Zoltán Marcell, Vámos Leóna, Halmos Dorottya, Pap Johanna, Kiss Csaba, Knódel Lívia, Váli Szilvia, Bátai Liza, Polgár István Márk, Horváth Ákos, Benkovics Márk, Körmendy Annamária, Tóth-Eperjesy Anna.