HÍREK  2020. január 30.      803
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az iskolai beiratkozásról tartottak szülői értekezletet

A leendő kispesti első osztályos kisgyerekek szüleinek tartott tájékoztatót a Külső-Pesti Tankerületi Központ és az önkormányzat a Károlyi gimnáziumban szerdán. Részt vettek a fórumon az általános iskolák intézményvezetői is. Az iskolai beiratkozás április 23-24-én lesz idén.

Az iskolai beiratkozásról tartottak szülői értekezletet
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt a tájékoztatón, hogy ugyan 2017 óta az önkormányzatnak már nincsenek intézményfenntartói kapcsolatai az iskolákkal, mégis kiemelten fontos, hogy a kötelék megmaradjon az intézményekkel, az önkormányzat bizonyítani próbálja, hogy nem engedi el az iskolák kezét, lehetőségeihez mérten támogatja azokat. Folytatódnak a felújítások, az olyan ingyenes szolgáltatások, mint a füzetcsomag tanévkezdéskor az 1-5. osztályosok számára, vagy a nyári táborok és a részvétel a diákcsereprogramban. Gajda Péter hangsúlyozta, a 13 millió forintos (intézményenként 1-1 millió) iskolatámogatási alap is megmarad. Kitért arra, hogy az önkormányzat folyamatosan egyeztet a tankerülettel, amellyel kiváló a kapcsolata. Elmondta, még nem írta alá a megállapodást az új közétkeztetési céggel, a felettes szerv visszajelzését várja, hogy szabályos volt-e az eljárás. Hozzátette, az önkormányzatnak célja, hogy jó minőségű ételt kapjanak a gyerekek a jövőben.

Az iskolai étkeztetéséről és a befizetés rendjéről a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) közétkeztetési csoportvezetője, Dr. Bernát Péterné Rácz Fatima tartott tájékoztatást. Ismertette az ebédbefizetés módjait (iskolában készpénzben, átutalással, QR-kóddal mobil készüléken keresztül). Felhívta a szülők figyelmét, hogy az önkormányzat honlapján ezzel kapcsolatban minden fontos információt megtalálnak.

Az iskolaérettség kritériumairól Molnár Anikó okleveles gyógypedagógus, szakvizsgázott fejlesztőpedagógus, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIX. kerületi Tagintézményének munkatársa beszélt. Az érdeklődő kispesti szülők a XIX. kerületi Pedagógiai Szakszolgálathoz fordulhatnak információért.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Bak Ferenc az általános iskolai felvételi eljárás menetét, a tanév rendjét és a beiskolázás jogszabályi hátterét ismertette, beszélt a legfontosabb fogalmakról (pl. nevelési év, tanítási év, tanítási nap, tanórán kívüli csoportos és egyéni foglalkozások, egész napos iskola, egész napos bent tartózkodás, tankötelesség). Kérte a szülőket, tájékozódjanak az iskolákban, illetve az intézmények, a tankerület és az önkormányzat honlapjain a tudnivalókról, nézzék meg a kiválasztott iskola pedagógiai programját, házirendjét, működési szabályzatát mielőtt döntenének. Elmondta, hogy az iskolai beiratkozás 2020. április 23-24-én lesz, a 620 tanköteles kisgyerekből várhatóan 400-450 kezdi meg általános iskolai tanulmányait ősszel Kispesten.