HÍREK  2020. február 05.      849
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispest ismét kerékpáros-barát település lett

Sikeresen pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára által kiírt Kerékpáros-barát Település és a Kerékpáros-barát Munkahely 2019 címre az önkormányzat. Idén 9 település és 11 munkahely részesült az elismerésben.

kerekparut

Kispest immár negyedszer pályázott sikerrel a Kerékpáros-barát Település és Kerékpáros-barát Munkahely címre, így 2014., 2015. és 2016 után idén is méltónak találták a kerületet arra, hogy egy évig viselhesse ezt a címet.

A siker nem véletlen, hiszen Kispest az egyik legjobban „kerékpározható” települése a fővárosnak. Egy korábbi felmérés szerint ezt az itt élők ki is használják, hiszen sokan járnak piacra, munkahelyre, iskolába, vagy csak szabadidejükben kerékpárral.

A kerület majd egy évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Magyar Kerékpáros Klub Bringázz a munkába! kampányához, amelynek keretében évente két alkalommal tartanak Bringás reggelit Kispesten. Nem túlzás azt mondani, hogy ez a kerület egyik legnépszerűbb rendezvénye. Ezeken a reggeleken kicsik és nagyok találkoznak egymással, röviden beszélgetnek, sokan már jó ismerősként köszöntik egymást.

Várhatóan idén megkezdődhet annak a pályázatnak (a VEKOP-5.3.1-15-2016-os) a megvalósítása, amelynek keretében az önkormányzat 350 millió forintos támogatásban részesült, hogy Kispest úthálózatát kerékpáros-baráttá alakíthassa. A projektben az önkormányzat konzorciumi partnere a Fővárosi Önkormányzat és a környező kerületek.

Az önkormányzatnál már évek óta hagyomány, hogy a polgármester kerékpáros bejárást tart, amelyhez irodavezetők és képviselők is csatlakoznak, hogy jobban szemügyre vegyék a problémákat. Egy ilyen bejáráson merült fel az ötlet, hogy a hivatal vásároljon szolgálati kerékpárokat, amelyeket a dolgozók napi külső helyszínen folytatott munkavégzésük során igénybe vehetnek, így gyorsan, az önkormányzati gépjárműpark használata nélkül is közlekedhetnek a kerületben. Az ötlet nyomán a hivatal eddig két kerékpárt vásárolt.