HÍREK  2020. február 07.      925
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szegények orvosára emlékeztek születésnapján

Jahn Ferenc doktor mellszobrát koszorúzták meg a Kispesti Egészségügyi Intézetben pénteken. A megemlékezést évek óta a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) kispesti csoportja szervezi. A megemlékezésen részt vett Jahn Ferenc lánya, Jahn Erzsébet, a MEASZ képviseletében Szonderik Gyula, az önkormányzat részéről Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek, Teknős Ferenc képviselő, a szakrendelő képviseletében dr. Kumin Mariann főigazgató, Siklós Zsuzsanna, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, valamint a Romák Felzárkóztatásáért Egyesülettől Losó Györgyné.  

A szegények orvosára emlékeztek születésnapján
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Az önkormányzat nevében megemlékező Vinczek György méltatta a kispesti MEASZ törekvését Jahn Ferenc emlékének megőrzésére, utalt rá, hogy a kispesti orvos és politikus 2000-ben posztumusz díszpolgári címet kapott. Beszélt arról, hogy a szegények gyógyítójaként ismertté vált Jahn Ferenc a 30-as évek derekától aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában. Önkormányzati képviselő volt, városszociográfiával is foglalkozott, és szociográfiai kiállítása, amelyet a polgármester nyitott meg a Városházán 1937-ben, nagy visszhangot keltett.

Dr. Jahn Ferencet politikai tevékenysége miatt 1940 tavaszán letartóztatták, majd második lefogását követően, 1942-ben 9 havi börtönbüntetésre ítélték. Ennek ellenére az antifasiszta ellenállási mozgalommal megmaradt kapcsolata: Magyarország német megszállása után fegyvert és gyógyszert gyűjtött a partizánok számára. 1944 áprilisában elfogták és szeptemberben a hadbíróság 5 évi fegyházbüntetésre ítélte. Novemberben a politikai foglyokat átadták a német hatóságoknak, Jahn Ferencet Dachauba hurcolták. Amíg tehette, orvosként segített fogolytársain, ám tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat: a kispesti szegények orvosa a tábor felszabadítását követően elhunyt. Mellszobrát – Schrotta János kispesti szobrász 1970-es alkotását – évekkel ezelőtt helyeztette vissza az önkormányzat eredeti helyére, a Kispesti Egészségügyi Intézetbe.