HÍREK  2020. február 12.      828
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Verseny a szép magyar beszédért

Sokadik alkalommal adott otthont a Kispesti Eötvös József Általános iskola a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny kerületi fordulójának. A versenyen iskolánként (5-6. osztály és 7-8. osztály) 2-2 kisgyerek vehetett részt.

Verseny a szép magyar beszédért
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Az Eötvös iskola évek óta a házigazdája ezeknek a versenyeknek – tudtuk meg az intézmény igazgatóhelyettesétől, Sági Nicolette-től. A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által kijelölt – kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20–25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. (A 7–8. évfolyamosoknál kívánatos az esszé- vagy tanulmányrészlet.) A kisebbek versenye ezen a fordulón véget is ér, míg a 7-8. osztályosok közül a legjobb képviseli majd a kerületet az országos versenyen – tette hozzá Sági Nicolette, aki kérdésünkre elmondta, az Eötvös iskolában rendkívül jól felszerelt könyvtár várja a gyerekeket, ahol gyakran vannak különféle irodalmi foglalkozások, amelyek népszerűek a gyerekek körében.

Idén a kötelező szöveg az 5-6. osztályosoknál, Fekete István: Augusztusa, míg a 7-8. osztályosoknál Nyiri Péter: Intelmek című írása volt. (Ezeket a helyi zsűri a helyszínen választotta a Kazinczy-díj Alapítvány három, a verseny kezdetéig titkosan kezelt ajánlott szövegeiből.) A zsűri mindkét korosztályban figyelte a szövegértést, a szöveghűséget, a hangvételt, a hangképzést, a hangsúlyozást, a szünettartást, a természetes beszédet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratóriuma minden évben meghirdeti a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8.évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére. Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítója a Kazinczy-versenymozgalmat kiterjesztette az általános iskolás korosztályra is. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja. 

Eredmények:

5-6. évfolyam:
- I. Hollósi Tünde Júlia - Kispesti Bolyai János Ált. Isk. - felkészítő tanár: Kalapos Mikó Noémi
- II. Sárik Krisztina - Kispesti Pannónia Ált. Isk. - felkészítő tanár: Újházy Anna
- III. Papp Gábor - Kispesti Vass Lajos Ált. Isk. - felkészítő tanár: Doroszi Renáta
- III. Pécsi Gréta - Kispesti Erkel Ferenc Ált. Isk. - felkészítő tanár: Szilas Kinga

7-8. évfolyam:
- I. Remecz Fanni - Kispesti Pannónia Ált. Isk. - felkészítő tanár: Újházy Anna
- II. Galán Géla Lilla - Kispesti Erkel Ferenc Ált. Isk. - felkészítő tanár: Spákné Papp Mária
- III. Harka Szilvia - Kispesti Bolyai János Ált. Isk. - felkészítő tanár: Dévényi Enikő