HÍREK  2020. február 17.      1,309
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjakat

Idén 46 kispesti fiatal felsőfokú tanulmányait támogatja összesen 6 millió forinttal az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében. A támogatásról szóló dokumentumokat a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adták át hétfő este.

Átadták a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjakat
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Kispesten 2009 óta hagyomány, hogy az önkormányzat a kormányzattal közösen ösztöndíjjal támogatja a nehéz körülmények között élő és felsőoktatási tanulmányokat kezdő, illetve folytató kispesti fiatalokat, könnyebbé téve számukra a tudás megszerzését. A legjobb helyekre kerülnek ezek az adóforintok – mondta köszöntőjében Varga Attila alpolgármester.

Az ösztöndíjakat igazoló iratot az alpolgármester nyújtotta át az ünnepségen megjelent diákoknak.

A rendezvényen fellépett Pánczél Kristóf zongorakíséretével Kovács Réka ösztöndíjas, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója (Kiss Tibi: Márti dala, Edith Piaf: Padam, padam), Haluska Gyöngyi (Anrew Lloyd Webber - Az operahát fantomja: Csak ennyit kérek én, A fantom) és Szeleczky Artúr ösztöndíjas, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója (Donizetti: Una furtiva lagrima, Eduardo Curtis: Torna a Surriento).

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot a mindenkori, oktatással foglalkozó minisztérium, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) írja ki, amelyhez csatlakozik az önkormányzat, és saját költségvetéséből támogatja azt. A pályázat lehetőséget biztosít az első diplomás – államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben tanuló – fiatalok tanulmányi kiadásának mérséklésére. Az önkormányzathoz benyújtott pályázatokat a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság bírálja el és hoz döntést a támogatás összegéről, mert a differenciálás szociális rászorultság alapján történik. Az önkormányzat által megítélt havi ösztöndíj összegét a pályázatkezelő minisztérium (EMMI) pályázatkezelője felülvizsgálja és megduplázza.