HÍREK  2020. február 21.      757
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Séta a régi pesti városfal mentén

Dr. Holló Szilvia Andrea történész-muzeológus vezetésével érdekes virtuális kalandozást tehettek az érdeklődők a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben csütörtökön.

Séta a régi pesti városfal mentén
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Megtudhattuk, hogy Pest története a mai Március 15. térnél kezdődött a romjaiban ma is látható egykori római őrtoronnyal, itt volt a révátkelőhely a budai oldalra. A X.-XI. században aztán már állt egy lényegesen kisebb területet övező fal, majd Mátyás király korában kezdődött a második, már komolyabb városfal építése. Ez a XVI. századra épült ki, a mai Deák Ferenc utca – Károly körút – Múzeum körút – Vámház körút vonalában, az általa határolt területen belül akkor mintegy 10 ezren éltek. A mintegy 9 méter magas fal a XVIII. században már a fejlődés gátjává vált, a XIX. század tízes éveire elbontották a nagyobb kapukat és rondellákat, a házak bele- vagy ráépültek a falra. Nyomait kevesen láthatják, a maradványok egy része pincékben, házfalakban, lezárt társasházi udvarokban található.

Több érdekességről is mesélt az előadó, például hogy az 1815-ben lebontott színház rondellában az építmény védőfunkciója megszűntével az első magyar nyelvű színházi előadásokat tartották (emlékét a hajdani helyén álló Régi posta utca 4. alatti ház falán emléktábla őrzi). A Hatvani kaput (Astoria) és a Kecskeméti kaput (Kálvin tér) életveszély miatt kellet lebontani, nem állagukkal, állapotukkal volt baj, hanem nem bírták az áthaladó forgalmat. Az Astoria környékén ma is láthatók városfalmaradványok, a Hatvani kapu maradványait 1963-ban az aluljáró építésekor találták meg, és a Kecskeméti kapu pontos helye és a várost kívülről védő hatalmas farkasverem megléte is a metróépítésnél derült ki.