HÍREK  2020. február 24.      949
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dán bölcsődepedagógiai program indult

Megkezdődött az a három éves fejlesztési és bölcsődei dolgozóknak szervezett program, amelyet dán szakemberek tartanak a Kispesti Csillagfény Bölcsődében.

Dán bölcsődepedagógiai program indult
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetőjének tájékoztatása szerint a dán VIA University College (VIA) szakértői 2019 nyarán keresték fel kerületünket azzal a céllal, hogy mintaprojektet szeretnének indítani Magyarországon azzal a céllal, hogy az általuk más európai országokban (Lengyelország, Románia) bevezetett programot Magyarországon is bemutassák, megvalósítsák. A projekt elsődleges célja, a gondozók kompetenciáinak, készségeinek és tudásának fejlesztése a gyermekek életminőségének javítása és fejlődésük elősegítése érdekében – mondta el Brinza Istvánné.

A program első felében a dán előadó, oktató, Elisabeth Schjødt Laursen előadásokat tart majd a témában, illetve megismerkedik a bölcsőde dolgozóival, dadusokkal, kisgyermeknevelőkkel, azok napi tevékenységével, munkájával, módszereivel. Ez a szakmai program mindkét fél számára hasznos lesz, hiszen már jól látszik, hogy hasonló nevelési elvek mentén folyik a gondozás, nevelés, mint Dániában, mégis fontos a folyamatos megújulásra való törekvés. Ezért is várják izgalommal a dániai tanulmányutat, illetve a program későbbi előadóit, akik részletesen felmérik az intézmény udvarát, belső tereit, és javaslatokat tesznek majd néhány változtatásra – mondja az intézményvezető.

Elisabeth Schjødt Laursen első előadása közös mozgással és énekléssel kezdődött, majd a dán szakember kifejtette, hogy a gyerekek gondozói és szülei vannak leginkább hatással a gyerekekre. Ezért is fontos, hogy jól képzett, nyitott és stabil személyiségű szakemberek legyenek a gyerekek környezetében, az intézményekben pedig magas minőségű, színvonalú munka folyjék. A bölcsődei és az óvodai oktatás az egyik legfontosabb alapköve a dán társadalomnak immár kétszáz éve, mert a társadalom folyamatosan változik, amelyre fel kell készíteni őket, ezért „a kisgyermekek folyamatos fejlesztése okos befektetés”.

Kispest önkormányzata januári ülésén tárgyalta részletesen a programot, amely neve „REFEE" (Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja), és a Villum Alapítvány támogatásával valósul meg. A VIA szakemberei több budapesti bölcsődét felkerestek, és a Kispesti Csillagfény Bölcsőde mellett döntöttek. A kispesti bölcsődefejlesztési program 3 évig tart 2020. január 1. és 2022. december 31. között. A támogatás összege 115 ezer 133 euró. A támogatás – hasonlóan más nemzetközi támogatásokhoz – az áfa költségeit nem tartalmazza, ezt az önkormányzatnak kell biztosítani önrészként – tudtuk meg Vinczek György alpolgármestertől, aki támogatta a program kispesti befogadását és hangsúlyozta, a hároméves program, a REFEE-projekt kispesti bevezetésének lehetősége a Kispesti Csillagfény Bölcsőde eddigi szakmai munkájának elismerése, a VIA támogatása az eddig is magas színvonalon működő intézmény továbbfejlesztésére nyújt lehetőséget.