HÍREK  2020. április 07.      2,373
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megszorításokkal számolhat Kispest

A kormányzati elvonások miatt idén minimum 304 millió forinttal lesz kevesebb forrásunk ahhoz képest, mint amikor február elején megterveztük Kispest költségvetését. Bízunk abban, hogy további költségvetési elvonással, forráscsökkenéssel nem kell számolnunk. De ha ez bekövetkezik, természetesen a kerület működőképességének érdekében a szükséges intézkedéseket meg fogjuk hozni – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester.

gajda02

Az eddigi takarékossági intézkedések körében törölték a köztisztviselők jutalmazását, a kerületi ingyenes tanfolyamok lebonyolítását, a kispesti rendezvényeket és a testvérvárosi programokat, a polgármesteri hivatal tervezett gépjárműbeszerzéseit, és a kerületi sporttelepek fejlesztésére szánt költségvetési kereteket is. Az intézkedések következtében 127 millió forintot takarítanak meg.

További intézkedésként több kerületi rendezvény támogatását kénytelenek vagyunk elvonni, így a Székelykapu Napokra szánt támogatási keretet és a nyári táborozások támogatását. Amennyiben ezek az események, rendezvények mégis megtarthatóak lesznek, újra megvizsgáljuk azok támogatását – tudtuk meg a polgármestertől.

Gajda Péter tájékoztatása szerint más költségvetési sorok döntés-előkészítését, és azok esetleges felhasználását és kifizetését a második félévre, szeptemberre ütemezik át. Így különböző sporttámogatások, lakóközösségi pályázatok, civil szervezetek támogatásáról csak később döntenek, azok kifizetése az első félévben biztosan nem történik meg. Ezzel további 90 millió forintot spórolnak. Emellett az egészségügyi, szociális jellegű és a közbiztonságot támogató alapokat továbbra is működtetik, fenntartják, a támogatásokat kifizetik.

Az összefogás és a személyes példamutatás jegyében Gajda Péter polgármester egyhavi nettó bérével járul hozzá a vészhelyzet miatt nehéz helyzetbe került kispesti családok megsegítéséhez. Arra kérte képviselőtársait és mindazon kispestieket, akik a mostani helyzetben megtehetik, szintén támogassák anyagilag is azokat, akik segítségre szorulnak. A felajánlott összeget a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítvány számlaszámára ( OTP 11719001-20225614 ) utalta át.