HÍREK  2020. április 21.      770
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispestiek a Vöröskereszt nappali ellátójában

Zömében kispestiek térnek be ellátásért a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete, Nappali Szociális Központjának 2. sz. Telephelyére az Ady Endre úton, ahol nappal 60 rászorultnak, míg éjszakára 28 fedél nélkülinek adnak szállást. Az elmúlt időszakban fokozottan ügyelnek a helyi higiéniára.

csoka-eva

A veszélyhelyzet idején nem emelkedett számottevően az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők száma, ám a nappali ellátásban megjelentek a nem hajléktalan, ám szegénységben élő egyedülállók, a kisnyugdíjasok és a sokgyermekes családok is, akiknek komoly gondot okoz a napi élelem beszerzése. Nekik tartós élelmiszercsomagokat is tudunk adni – meséli a megbízott telephelyvezető.

Csóka Éva tájékoztatása szerint az intézményben, vírushelyzettől függetlenül is naponta több alkalommal végeznek fertőtlenítést, de ebben az időszakban még inkább odafigyelnek az étkezőasztalok, az ajtók és a kilincsek, a mellékhelyiségek fertőtlenítésére. Szerencsére a veszélyhelyzet kezdetétől fogva minden eszköz (szájmaszk, fertőtlenítőszer) a rendelkezésünkre állt, nem volt hiány semmiből.

Az ellátásban résztvevőket folyamatosan tájékoztatjuk a vírusfertőzés megelőzéséhez kapcsolódó közzétett információkról, plakáton is felhívjuk a figyelmüket az alapvető higiénés szabályok betartására. Aki ide bejön hajléktalan automatikusan lefertőtleníti a kezét. Ők már úgy megtanulták, hogy ez a rend, nem is kell nekik szólni ezért. Ha egyszer vége lesz ennek a járványnak, ezt a szokást jó lenne megtartani – mondja.

Az intézmény továbbra is a hét minden napján nyitva tart, de már nincs nagy különbség a nappali és az éjszakai ellátást igénybe vevők körében, hiszen zömében azok a Kispesten élő hajléktalanok közül maradnak itt (28 fő) éjszakára 18 órától reggel 8 óráig, akik a nappali ellátásban (60 fő) is részesülnek.

A nappali nyitvatartási időben, hivatalosan 8-18 óráig hideg ételt, szendvicset osztanak folyamatosan, illetve a benntartózkodás ideje alatt meg lehet mosakodni, fürdeni, telefonálni. Ha valaki Kispestre téved hajléktalan, annak a nappali szolgáltatásokat tudják biztosítani, éjszakai ellátásról a fővároson belül gondoskodnak.

Az utcai gondozószolgálat az ellátási területén rendszeresen látogatja az általuk már ismert hajléktalanokat, figyelik egészségi állapotukat és felhívják a figyelmüket arra, hogy egészségük és a fertőzések elkerülése érdekében kerüljék a csoportban való mozgást, együttlétet.