HÍREK  2020. május 07.      1,048
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Stratégia terv készült a veszélyhelyzet alatti óvodai ügyelet megszervezéséhez

Igazán büszkék lehetünk a kispesti óvodapedagógusokra, kisgyermeknevelőkre és dadusokra, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése, az óvodák és bölcsődék bezárása óta nem a lábukat lógatják, hanem rendkívül összetartóak, néhányan az intézményi ügyeletekben, mások a szájmaszkok varrásában, sokan az óvodák takarításában, fertőtlenítésében, többen pedig a kerületi idősgondozásban vállaltak önkéntes feladatokat, ezen felül a kisgyermekükkel otthon tanuló kollégák tartják a kapcsolatot óvodásaikkal és szüleikkel, de már azon gondolkodnak, mi történik a nyáron az intézményekben – meséli Szücsné Juhász Csilla, a Kispesti Árnyas Óvoda intézményvezetője.

A kormány rendelete alapján 2020. április 30-tól az óvodák és bölcsődék ügyeletet kötelesek biztosítani azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára, akiknek szülei vagy más törvényes képviselői – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igénylik. Az ügyelet iránti igény benyújtása alaki feltételhez nem köthető, így elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A kerületi óvodákban és bölcsődékben az elmúlt hat hétben már folyamatosan volt ügyelet. A fővárosban szinte egyedülállóan biztosítottunk ügyeletet elsősorban azoknak a szülőknek, akik közfeladatokat látnak el (rendvédelemben, egészségügyiben, tömegközlekedésben dolgozók), és semmiképpen nem tudták megoldani másképpen a gyermekük felügyeletét. Az elmúlt hat hétben csak néhány gyerekről kellett gondoskodni. Sokan kerestek meg bennünket a környező kerületekből is, ahol ezt nem szervezték meg – tudtuk meg Szücsné Juhász Csilla, a Kispesti Árnyas Óvoda intézményvezetőjétől, aki ennek apropóján elmondta: a most kötelezővé tett ügyelet várhatóan annyiban módosítja majd a megszokott rendet, hogy az idő előrehaladtával a szülők egy része kihasználva a rendelet engedékenységét (nincs meghatározva az igénylés „más oka”), majd kérni fogják az ügyeletet. Ezért elengedhetetlen, hogy az operatív törzs bizonyos mértékben meghatározza ezeket. Az igénylés jelentős növekedése okozhat férőhelyhiányt, és akkor nehéz lesz a ténylegesen rászorulók igényeit figyelembe venni. De ne szaladjunk ennyire előre, mert most az étkezési befizetésekből azt látjuk, hogy májusban még nem lesznek tömegesen az óvodákban.

Az intézményvezetőtől megtudtuk azt is, hogy a rendelet szerint egy csoportban csak 5 kisgyerek lehet, de véleménye szerint az intézményekben lévő gyermekmosdók száma határozza meg az ügyelete csoportok megnyithatóságát. A fertőzésveszély elkerülése érdekében minden kisgyermeknek „saját mosdója és WC-je van a jelével ellátva, így lehet a „tábori körülményeket” elkerülni, így biztosítható a zsúfoltság- és a sorban állás mentesség a mellékhelyiségekben.

Az óvodákban a legfontosabb a fertőzés elkerülése, az óvintézkedések maradéktalan betartása, így folyamatosan szellőztetnek, étkezések előtt fertőtlenítik a gyerekek kezét, az intézményt is naponta több alkalommal. Ezen kívül felhívják a gyerekek figyelmét, hogy a használt papírzsebkendőket azonnal dobják a gyűjtőbe, és ne bújjanak össze játék közben. Nem könnyű helyzet ez se nekik, se nekünk – tette hozzá.

Szücsné Juhász Csilla kérdésünkre elmondta azt is, hogy a háttérben komoly stratégiai munka folyik, hiszen folyamatosan kérik ki az óvodavezetők véleményét, összegzik az ügyeletek tapasztalatait, ezeket megosztják egymással. A Gyöngykagyló óvoda vezetőjével, Bánáti Tibornéval közösen elkészítették azt a stratégiai tervet, amelynek alapján tudják teljesíteni a kerületi óvodákkal közösen az ügyelet. Ha kell, folyamatosan csatlakoznak majd az óvodák az ügyeletet adó intézmények közé, de a legfontosabb mindig a gyermekek biztonsága lesz – szögezi le.

Az óvodavezető felhívta a figyelmünket arra, hogy a szakemberek joggal aggódnak a sajátos nevelésű, különösen az autista gyerekek gondozásáért, hiszen nekik egyáltalán nem mindegy hol és kivel töltik a napot, mivel állapotukból adódóan érzékenyen reagálnak a napi változásokra. Erre az a megoldás született, hogy a gyermek asszisztense megy a gyermekkel az ügyeletes óvodába. Viszi az összes speciális segédeszközt, és ugyan úgy használja, mint a saját óvodájában tette ezt „békeidőben”!

Várhatóan a kispesti óvodák és bölcsődék sem tartanak majd nyári szünetet, ezért az ügyeletet adó óvodák kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kerület egyes részeiből ne kellejen a gyerekekkel több átszállással utazni, legyenek gyalog, kerékpárral, tömegközlekedési eszközzel könnyen elérhetőek. Már előzetesen felmérték, mely intézmény hány gyereket tud fogadni a nyár folyamán.

Az óvodavezető szavaiból kiderül az is, hogy az óvodáknak és bölcsődéknek a járványból adódó gondok mellett még meg kell küzdeniük a létszámhiánnyal is, hiszen az alkalmazottak egy része is családanya, sokaknak iskoláskorú a gyereke, így nekik is otthon kell maradniuk. Ezen kívül egy gondozói generáció hamarosan nyugdíjba megy, így az ő pótlásuk is égetően fontos lesz hamarosan. Ez nagy gond, hiszen az ágazatban is jelentkezik a szakemberhiány, valamint a kormányzat önkormányzati elvonásai (gépjármű- és iparűzési adó) miatt jelentősen csökkentek az önkormányzatok bevételei, így a jelenlegi dolgozói létszámstop ellehetetleníti az utánpótlás keresését. Az oktatásügyben dolgozók jellemzően a nyári időszakban váltanak munkahelyet, ez az időszak pedig egyre közeledik.

 mosdo02