HÍREK  2020. május 14.      24,282
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Negatív lett a kispesti hajléktalanok koronavírus-tesztje

Az elmúlt két hétben összesen 53 szűrést végeztek a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Nappali Szociális Központ 2. sz. Telephelyén Kispesten, az Ady Endre úton – tudtuk meg a telephely megbízott vezetőjétől, Csóka Évától. Az Ady Endre úti intézményben nappal általában 60 rászorultnak, míg éjszakára krízisidőszakban 28, azon kívül 19 fedél nélkülinek adnak szállást.

Negatív lett a kispesti hajléktalanok koronavírus-tesztje
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Csóka Éva tájékoztatása szerint a mostani szűrés során, amelyet a Fővárosi Önkormányzat finanszírozott, 19 darab PCR-tesztet és 34 gyorsteszt végeztek. A tesztelés során az intézmény négy munkatársát is szűrték. A PCR-tesztet azoknál a hajléktalanoknál végezték el, akik éjjeli menedékhelyen töltik éjszakáikat. A PCR-tesztet 5 fő esetében kellett megismételni hibás mintavétel miatt, de a későbbiekben ezeknek az eredménye is szerencsére negatív lett.

A nappali melegedő ügyfélkörének a vércsepp alapján vizsgált gyorstesztet tettük lehetővé, az ügyfelek tájékoztatásában nagy segítségünkre voltak a Kispesti Rendészeti Központ munkatársai – mesélte Csóka Éva.

A megbízott vezető elmondta: az eredmények sikerességében, a negatív tesztekben bizonyára benne van az is, hogy rendszeresen biztosítanak vitamint ellátottjaiknak, az intézményben a felületek, ajtók, asztalok fertőtlenítéséről folyamatosan gondoskodnak, a hajléktalanok szájmaszkot kaptak, kézfertőtlenítőt használnak. De az is számíthat, hogy mind a nappali melegedőt, mind pedig az éjjeli menedékhelyet jellemzően azok az ismert hajléktalanok használják, akik már korábban is részesültek szolgáltatásaikban.